Makers worstelen nog altijd met contracten en tarieven

Platform Makers en de NVJ/NVF luiden de noodklok over het auteurscontractenrecht en hebben een brief (.pdf) aan de Tweede Kamer gestuurd. Het auteurscontract werkt volgens hen (nog) niet. Evaluatie van de wet om hem te repareren is volgens het samenwerkingsverband van vakbonden en beroepsorganisaties voor auteurs, (foto)journalisten en artiesten dan ook “dringend nodig”.

De wet werd in 2015 ingevoerd ter bescherming van makers zoals (foto)journalisten en zou bescherming bieden tegen wurgcontracten en meer onderhandelingsruimte geven. In 2020 volgt een evaluatie, maar in januari had een tussenstand met de Tweede Kamer gedeeld moeten worden. Omdat ‘de Kamerbrief van het Ministerie helaas nog op zich laat wachten’, meldt Platform Makers nu een eigen tussenstand.

Uit onderzoek van Platform Makers en van de NVJ/NVF blijkt dat de wet (nog) niet werkt en dat evaluatie van de wet om hem te repareren dringend nodig is. “De machtspositie van de grote uitgevers en exploitanten blijkt onverminderd: makers worstelen nog altijd met contracten, tarieven en het gebrek aan onderhandelingsruimte daarover.”

Naast de brief heeft Platform Makers ook de publicatie ‘Werken voor een kratje bier… en meer onbillijke voorstellen’ (.pdf) naar de Tweede Kamer gestuurd met ervaringen van diverse makers. Er worden gebreken aangekaart over het verlies van zeggenschap over het werk en ook de overheid draagt bij aan het gebrek aan onderhandelingsruimte, stelt een journalist.

Platform Makers vraagt daarom namens 30.000 leden opnieuw aandacht van de Tweede Kamer voor dit onderwerp.

Bron: Villamedia