Nu in EYE

Eye Filmmuseum en de Fenixloods in Rotterdam brengen de grensverleggende Oscarwinnende virtual reality-installatie CARNE y ARENA (2017) van Alejandro González Iñárritu naar Nederland. Vrijdagavond (vanaf 20.00) t/m zaterdag staat Casco, locatie van de installatie, in het teken van de opening die wordt omlijst door theater, muziek, talks en eten. Het contextprogramma tijdens de opening is zonder kaartje te bezoeken.

Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot
Premièreweek nieuwe film van Gus Van Sant met Joaquin Phoenix. Onderdeel Gouden Beer-competitie (Berlijn), naar de gelijknamige autobiografie (‘Man op wielen’) van John Callahan. …oprechte biopic… (De Filmkrant).

Alex van Warmerdam-filmprogramma
Dirk van Weelden en Maria Barnas (De Gids) werpen een literaire blik op het werk van Alex van Warmerdam n.a.v. de tentoonstelling. De Noorderlingen, Abel en De laatste dagen van Emma Blank zijn te zien (films ook op Cinetree).

Voorpremières The Third Murder
De nieuwe film van de Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda (Still Walking, Our Little Sister, After the Storm) was onderdeel van de Gouden Leeuw-competitie (Venetië), . …hypnotiserend goed gespeeld… (De Filmkrant).

Voorpremières Western
Western (Un Certain Regard-competitie, Cannes) van Valeska Grisebach speelt zich af in Bulgarije. …speelt intelligent en subtiel met zowel het westerngenre als de multiculturele identiteiten binnen Europa… (IFFR).

CARNE y ARENA-specials
Na de opening van de VR-installatie in Casco vrijdagavond zijn in Eye specials rondom dit werk van Alejandro González Iñárritu te zien. Volgende week woensdag zijn film The Revenant en de documentaire A World Unseen.

Cinema Egzotik: William Friedkin Night
Twee films van William Friedkin: The French Connection (US 1971) met Gene Hackman en Roy Scheider en The Exorcist (US 1973, director’s cut). Presentatie: regisseur Martin Koolhoven en EYE-programmeur Ronald Simons.

Het ongelooflijke verhaal…
…van de mega grote peer. Première nieuwe jeugdfilm. Animatie van Jørgen Lerdam en Amalie Nesbæk Fick was onderdeel van de Kristallen Beer-competitie in Berlijn. Naar het gelijknamige boek van Jakob Martin Strid.

Bron: EYE