Negen Filmfonds Shorts van nieuw talent gehonoreerd

In het kader van talentontwikkeling van nieuwe makers heeft het Filmfonds uit 35 filmplannen acht korte fictiefilms en één korte documentaire geselecteerd die een realiseringsbijdrage krijgen van maximaal € 30.000.

De originaliteit, diversiteit en kwaliteit van de ingediende plannen was hoog. De ontwikkeling van nieuw talent staat centraal bij de selectie, alsook de zoektocht van de maker naar een eigen handschrift.

De geselecteerde plannen zijn:

Beest
Regie en scenario: Jan Verdijk
Producent: The Rogues

Do
Regie en scenario: Daan Groot
Producent: Topkapi Films

Het Juk
Regie en scenario: Nico van den Brink
Producent: NL Film & TV

Ik, Adonis
Regie en scenario: Angelo Raaijmakers
Producent: PRPL

Korte Kuitspier
Regie en scenario: Victoria Warmerdam
Producent: OAK Motion Pictures

Lijkschouwers
Regie en scenario: Finn Szumlas
Producent: Phanta Film Development

Snor
Regie en scenario: Michael Middelkoop
Producent: DPPLR

The Man Who Changed in Appearance
Regie en scenario: Max Lunter
Producent: Stichting Natte Haring

Show Us Your Smile (documentaire)
Regie en scenario: Nicky Maas
Producent: Copper Views

De films worden binnen twaalf maanden geproduceerd en uitgebracht.

In 2015 en 2016 vonden de eerste twee succesvolle edities Filmfonds Shorts plaats (voorheen Realisering korte film). Deze werden gefinancierd uit extra middelen voor talentontwikkeling, die het Fonds in die jaren ter beschikking kreeg. De regeling voorziet in de grote wens van de sector om meer continue mogelijkheden te creëren voor de productie van korte fictiefilms en korte documentaires door nieuwe makers die onlangs zijn afgestudeerd aan een beroepsopleiding voor film. Voor de periode 2017-2020 heeft het Filmfonds daarom binnen het budget middelen vrijgemaakt om de regeling jaarlijks te continueren.

In de afgelopen drie jaar werden er 24 korte films geselecteerd, met sterke resultaten. Onder meer de films Import van regisseur Ena Sendijarević, Houvast van Charlotte Scott-Wilson, Nachtschade van Shady el Hamus en Amor van Isabel Lamberti waren nationaal en internationaal zeer succesvol.

Bron: Filmfonds