Virtual Reality-installatie CARNE y ARENA naar Nederland

Eye Filmmuseum in Amsterdam en de Fenixloods in Rotterdam brengen de grensverleggende Oscarwinnende virtual reality-installatie CARNE y ARENA (2017) van Alejandro González Iñárritu naar Nederland. Het werk transformeert op indringende wijze de bezoeker tot vluchteling.

CARNE y ARENA is in Nederland op twee plekken te zien. Deze zomer in Amsterdam (15 juni t/m 26 augustus 2018) als tweede werk in de serie Xtended, waarin Eye aandacht besteedt aan spraakmakende Virtual Reality-projecten van filmmakers en kunstenaars. In oktober verhuist ze naar de Fenixloods in Rotterdam, waar de installatie te bezoeken is tot en met het International Film Festival Rotterdam (oktober 2018 t/m 3 februari 2019).

De Fenixloods programmeert CARNE y ARENA met het oog op de toekomstige bestemming van de Fenixloods als plek waar landverhuizers een gezicht krijgen.

CARNE y ARENA is een individuele ervaring, gebaseerd op waargebeurde verhalen van migranten uit Mexico en Centraal Amerika. De bezoeker loopt met blote voeten in het zand en waant zich in de onbarmhartige grenswoestijn tussen Mexico en de Verenigde Staten. CARNE y ARENA is gemaakt met state of the art virtual reality-technologie om een ruimte met meerdere verhaallijnen van echte mensen tot leven te brengen.

CARNE y ARENA ging in mei 2017 in première als eerste VR-installatie ooit in de officiële selectie van het filmfestival van Cannes. CARNE y ARENA was eerder te zien in de Fondazione Prada in Milaan, Tlatelolco University Cultural Center in Mexico-Stad en LACMA in Los Angeles.

CARNE y ARENA kreeg in oktober 2017 een Special Academy Award (Oscar©) toegekend voor de visionaire en krachtige manier van storytelling.

Lees meer.

Bron: EYE
Beeld: Een bezoeker in de VR-ruimte van CARNE y ARENA (Alejandro González Iñárritu, 2017). Foto: Emmanuel Lubezki