Oproep van European Film Academy: Laat Oleg Sentsov niet sterven

Vandaag gaat de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov de twaalfde dag van zijn hongerstaking in. Volgens zijn advocaat Dimitri Dinze gaat hij door totdat zijn wensen zijn ingewilligd.

Oleg Sentsov, die de Euro Maiden protesten in Kiev steunde en zich uitsprak tegen de inlijving van de Krim door Rusland, werd op 10 mei 2014 door de veiligheidsdienst van de Russische Federatie (FSB) in zijn huis in Simferopol (Krim) gearresteerd waarna hij in Moskou ruim een jaar werd vastgehouden in afwachting van zijn proces.

Hoewel de belangrijkste getuige van de vervolging zijn verklaring introk omdat die “onder dwang” tot stand was gekomen, ging het proces door met de beschuldiging dat Oleg Sentsov “misdaden van terroristische aard” had gepleegd. Ondanks een brief van de European Film Academy met duizenden steunbetuigingen aan de President van Rusland en de Russische autoriteiten om Oleg Sentsov onmiddellijk vrij te laten, werd hij veroordeeld tot 20 jaar gevangenschap.

Aan het eind van wat Amnesty International beschrijft als een oneerlijk proces door een militaire rechtbank, bevestigde het Russische Hooggerechtshof in november 2015 dit vonnis en werd Oleg Sentsov verbannen naar Yakutia. Wij zijn diep bezorgd en willen de bevestiging dat zijn veiligheid is gewaarborgd en verzoeken dat hij onmiddellijk en onvoorwaardelijk wordt vrijgelaten.

Alleen met vereende krachten kunnen we hem helpen. Neem contact op met uw minister van Buitenlandse Zaken, parlementsleden en leden van het Europese Parlement, alsook de Russische Ambassade in uw land en vraag hen alles in het werk te stellen om Oleg Sentsov vrij te laten. We moeten nu handelen!

Met de steun van:

Masha Alyokhina, activist (Pussy Riot), Rusland
Stephen Daldry, regisseur, UK
Mike Downey, producer, UK
Dariusz Jablonski, producer, Polen
Aki Kaurismäki, regisseur, Finland
Mike Leigh, regisseur, UK
Ken Loach, regisseur, UK
Wojciech Marczewski, regisseur, Polen
Daniel Olbrychski, acteur, Polen
Volker Schlöndorff, regisseur, Duitsland
Béla Tarr, regisseur, Hongarije
Bertrand Tavernier, regisseur, Frankrijk
Krzysztof Zanussi, regisseur, Polen

En 1750 andere leden en vrienden van de European Film Academy als ook instutities zoals:
ANAC Associazione Nazionale Autori Cinematografici / National Association of Cinematographic Authors (Italy)
Czech Audiovisual Producers Association APA
Directors UK
FERA I Federation of European Film Directors
PEN America
The Austrian Film Academy

The Czech Film Academy
The European Producers Club
The French Directors’ Guild (SRF)
The German Film Academy
The Polish Film Academy
The Presidium of the Slovak Film and Television Academy (SFTA)
The Russian Filmmakers Union Kinosoyuz
The Ukrainian Film Academy
The Union of Filmmakers of Ukraine

Diep bezorgd,

Agnieszka Holland & Wim Wenders

 

SCHRIJF ALSTUBLIEFT NAAR UW MINSTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN, PARLEMENTSLEDEN, LEDEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT, EN NAAR DE RUSSISCHE AMBASSADE IN UW LAND EN ROEP HEN OP DE VEILIGHEID VAN OLEG SENTSOV TE WAARBORGEN EN HEM VRIJ TE LATEN. U KUNT GEBRUIK MAKEN VAN DE VOLGENDE TEKST. DANK U!

Beste______________________,

Don’t Let Oleg Die!

Vandaag gaat de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov de 12e dag in van zijn hongerstaking. Volgens zijn advocaat Dimitri Dinze gaat hij er mee door tot zijn wensen zijn ingewilligd. Oleg Sentsov, die de Euro Maiden protesten in Kiev steunde en zich uitsprak tegen de inlijving van de Krim door Rusland, werd op 10 mei 2014 door de veiligheidsdienst van de Russische Federatie (FSB) in zijn huis in Simferopol (Krim) gearresteerd waarna hij in Moskou ruim een jaar werd vastgehouden in afwachting van zijn proces.Hoewel de belangrijkste getuige van de vervolging zijn verklaring introk omdat die “onder dwang” tot stand was gekomen, ging het proces door met de beschuldiging dat Oleg Sentsov “misdaden van terroristische aard” had gepleegd. Ondanks een brief van de European Film Academy met duizenden steunbetuigingen aan de President van Rusland en de Russische autoriteiten om Oleg Sentsov onmiddellijk vrij te laten, werd hij veroordeeld tot 20 jaar gevangenschap.Aan het eind van wat Amnesty International beschrijft als een oneerlijk proces door een militaire rechtbank, bevestigde het Russische Hooggerechtshof in november 2015 dit vonnis en werd Oleg Sentsov verbannen naar Yakutia.

Ik ben diep bezorgd en wil de bevestiging dat zijn veiligheid is gewaarborgd en verzoek dat hij onmiddellijk en onvoorwaardelijk wordt vrijgelaten.

Mijn naam:

Mijn adres:

 

Berlijn, 25 mei 2018

……………

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

MVSP Publiciteit”
Monique van Schendelen
E-mail: monique@mvsp.nl | Tel: +31 (0)653 697 606
EUROPEAN FILM ACADEMY e.V.

Pascal Edelmann
Head of Press & PR
Kurfürstendamm 225, 10719 Berlijn
DUITSLAND
Tel: +49 (0)30 887 1670

Bron: European Film Academy