Lokale makers organiseren eerste Tilburgs Film Festival in Cinecitta

Op zaterdag 26 mei vindt in Cinecitta de eerste editie plaats van het Tilburgs Film Festival. Het festival focust zich op korte films van makers die afkomstig zijn uit Tilburg en Brabant. Oprichter Jan van Gorkum (34) uit Loon op Zand en mede-organisatoren Lidi Toepoel (34) en Dennis de Bakker (44) uit Tilburg zijn filmmakers en hebben in korte tijd een veelbelovend nieuw festival opgezet, met een verrassend filmprogramma dat wordt afgesloten met een prijsuitreiking voor de beste korte films.

Een korte aanloop
“Heel vreemd dat Tilburg nog geen eigen filmfestival had,” vertelt Van Gorkum, die in 2010 afstudeerde als filmmaker aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij heeft al verschillende prijswinnende korte films geregisseerd en werkt momenteel aan zijn eerste speelfilm. “Het is allemaal vrij snel gegaan. Ik kreeg het idee in november om in Tilburg een filmfestival te organiseren, waarbij korte films centraal staan. We hebben in korte tijd veel weten te regelen met sponsors, waaronder bioscoop Cinecitta. Aangezien er veel tijd in het organiseren van een filmfestival gaat zitten, hebben we gekozen om te beginnen met een kleinschalige opzet, maar met films die het zeker de moeite waard maken om te komen.”

Aandacht voor de Brabantse korte film
Het festival onderscheidt zich van andere festivals, door zich compleet te richten op korte films van Tilburgse en Brabantse makers. “We vonden het belangrijk om een nieuw podium te bieden voor makers die in Brabant werkzaam zijn of hun roots hier hebben. Talent genoeg, daarvoor hoef je echt niet naar de Randstad,” vertelt Toepoel, wiens korte film Koeboy onlangs in de prijzen is gevallen. “Daarnaast beginnen filmmakers vaak eerst met het maken van korte films en zien eigenlijk maar weinig mensen deze films in de bioscoop.” Haar vriend Dennis de Bakker knikt instemmend als hij dit hoort. “Als zesde stad van Nederland was het onderhand wel tijd dat Tilburg een eigen filmfestival kreeg waarbij lokaal en regionaal talent centraal staan,” aldus De Bakker.

Het begin van iets blijvends
Het doel is om van het Tilburgs Film Festival een jaarlijks terugkerend festival te maken. “We beschouwen deze eerste editie als een pilot, van waaruit we hopelijk kunnen doorgroeien,” zegt Van Gorkum. “In de toekomst zou het mooi zijn als er ook plek is voor extra activiteiten, zoals masterclasses en netwerksessies. De competitie van het festival zal echter om korte films blijven draaien. Het motto is niet voor niets: Korte films. Groots vertoond.”

Het Tilburgs Film Festival vindt op zaterdag 26 mei vanaf 14.00 uur plaats bij bioscoop Cinecitta. Kaarten zijn nog te koop, kijk voor meer informatie op de website. Extra leuk: we mogen twee passe-partouts weggeven voor het Tilburgs Film Festival, check hier de prijsvraag.

Bron: Tilburg.com