Samenwerking IFFR met nieuw opgerichte NPA

Vorig week werd de Netherlands Post production Alliance (NPA)opgericht, een samenwerkingsverband van dertien Nederlandse postproductiebedrijven. Vandaag kondigt het Hubert Bals Fonds van het International Film Festival Rotterdam aan te gaan samenwerken met de nieuwe vereniging. Het doel: Nederlandse postproductiehuizen koppelen aan makers van wereldcinema.

De tijdens Cannes aangekondigde samenwerking is typerend voor de manier waarop het IFFR steeds zoekt naar manieren om onafhankelijke filmmakers te ondersteunen. Dat doet het festival allang niet meer alleen door films een podium te bieden. Zeker na het aantreden van Bero Beyer als directeur is het IFFR zich steeds meer gaan bezighouden met distributie en het faciliteren van productie. Het festival is op die manier steeds meer verweven geraakt met de hele filmproductieketen.

Het in 1988 opgerichte Hubert Bals Fonds ondersteunt bijzonder speelfilmprojecten uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en delen van Oost-Europa. Het fonds speelt een faciliterende rol in verschillende stadia van productie. Door de samenwerking met de NPA vergroot het fonds haar slagkracht op het gebied van postproductie.

“De door het HBF geselecteerde en ondersteunde films worden gepresenteerd aan de leden van de NPA, die deze projecten vervolgens steunen en bijdragen aan het postproductieproces”, legt Marit van den Elshout, hoofd van IFFR PRO, de werkwijze uit. Peter Warnier, bestuurslid van de NPA, is verheugd over de nieuwe samenwerking want “we hebben de NPA gesticht om de horizon van de Nederlande postproductiebedrijven te verbreden.”

Bron: Filmkrant