Op scherp: Cannes

Cannes, het beroemdste filmfestival ter wereld, is een festival met meerdere gezichten. Waar Hollywoods grootste sterren zijn te spotten op de rode loper of in uitgerekte limousines, staan beginnende makers op de Boulevard de Croisette eigenhandig flyers van hun films uit te delen. Maar ze willen er allemaal zijn.

Cannes, het beroemdste filmfestival ter wereld, is een festival met meerdere gezichten. Waar Hollywoods grootste sterren zijn te spotten op de rode loper of in uitgerekte limousines, staan beginnende makers op de Boulevard de Croisette eigenhandig flyers van hun films uit te delen. Maar ze willen er allemaal zijn.

De feiten|
Begin: In 1939, als reactie op het ‘ fascistische filmfestival’ van Venetië. Moest al tijdens de openingsfilm gestaakt worden vanwege het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. De eerste complete editie van het festival was van 20 september tot en met 5 oktober 1946.

Cannes 2018: 71ste editie, van 8 tot en met 19 mei.

Competities (selectie)
Compétition (Palme d’or, Grand prix) – de meeste belangrijke competitie.
Un certain regard – de op één na belangrijkste competitie.
Court Métrage – de competitie voor korte films.
Cinéfondation selection – de competitie voor studenten/jong talent.

Enkele bekende juryleden/juryvoorzitters
1966 Sophia Loren
1973 Ingrid Bergman
1989 Wim Wenders
1994  Clint Eastwood
1992 Gérard Depardieu
1998 Martin Scorsese
2002 David Lynch
2004 Quentin Tarantino
2011: Robert De Niro
2015: Joel and Ethan Coen
2017: Pedro Almodóvar
2018: Cate Blanchett

Imago
Cannes wordt gedurende twee weken in mei overgenomen door de internationale filmwereld. Een wandeling door de stad tijdens het festival zou een mooie doorsnede van het festival opleveren. Op het dak van een hotel kun je steractrice Jennifer Lawrence zien feesten, terwijl beneden op het terras de Zweedse regisseur Ruben Östlund wordt geïnterviewd. En op weg naar de première van Lars von Triers The House that Jack Built word je aangeklampt door promotieteams die je proberen te interesseren voor de nieuwste B-film. Cannes is het Mekka voor de filmliefhebber, de grootste filmmarkt van de wereld, en het beste podium voor de (betere) film.

Lees hier het hele artikel van de VPRO.