EYE kondigt tentoonstelling Alex van Warmerdam aan

Een man tilt een groot zwart ding uit een kast, er is een samengesteld meisje en er zijn schepselen in een woud. EYE brengt deze zomer nieuw werk van Alex van Warmerdam samen in een speciaal voor het filmmuseum ontworpen tentoonstelling.

Alex van Warmerdam – L’histoire kaputt is een eigenzinnige solo waarin personages, objecten en situaties tot leven komen in een raadselachtige, strak geënsceneerde setting, omkleed met groot geprojecteerde scènes uit Van Warmerdams films.

Op uitnodiging van het filmmuseum maakt Alex van Warmerdam deze zomer een expositie met nieuwe films, installaties en objecten. Film, theater, vormgeving en schilderkunst komen samen en belichten alle facetten van Van Warmerdams kunstenaarschap; in alle onderdelen van de tentoonstelling schuilt de nuchtere verbeelding en eigenzinnigheid van Van Warmerdam als film- en theatermaker, schrijver en schilder.

Woonkamer
Onder de kunstwerken bevindt zich een grote opslagtank, met daarin een ‘samengesteld meisje’, liggend tussen de struiken. Op de plek van haar hoofd een opengeslagen boek. Een aquarium toont een doorsnede van een troebele sloot, een ruim vier meter breed schilderij toont twee zakenmannen, dobberend op een vlot in zee, als een losgesneden scène uit een film. Er zijn stopmotionfilms van een steeds veranderend schilderij en om beurten mogen bezoekers een woonkamer betreden om kennis te maken met de bewoners.

Alle speelfilms
Tussen de werken worden vijf grote schermen opgesteld, waarop fragmenten zijn te zien van Van Warmerdams speelfilms zoals De noorderlingen (1992), Ober (2006), Borgman (2013) en Schneider vs. Bax (2015).
Alle negen lange speelfilms zijn te zien in een begeleidend zaalprogramma. Grimm (2003) is vanaf augustus te zien in een nieuw gemonteerde versie.

Bron en beeld: EYE