BNNVARA gaat geen series voor Netflix maken

De Telegraaf heeft een nieuwsbericht geplaatst over BNNVARA en het op te richten productiehuis voor dramaseries. Een aantal zaken die de Telegraaf meldt is niet juist.

“Als het aan ons ligt zijn programma’s na vertoning op NPO en NPO Start ook op externe on demand platforms te zien. Daar zullen die platforms uiteraard voor moeten betalen. Er werd echter gezegd dat wij voor Netflx gaan produceren. Dat is niet het geval. Onze programma’s zullen altijd eerst op de kanalen van de NPO te zien zijn”, aldus een woordvoerder.

BNNVARA is bezig met de oprichting van een drama-unit die meer dan nu zelfstandig dramaseries gaat produceren. Deze drama-unit is in juridische zin gewoon een volwaardig onderdeel van BNNVARA en valt onder de mediawet. De oprichting hiervan brengt geen extra kosten met zich mee. De voorgenomen reorganisatie in de managementstructuur is niet vanuit kostenbesparing, maar om de organisatie toekomstgericht vorm te geven.

BNNVARA wil op het gebied van drama meer in huis gaan maken in de vorm van coproducties en eigen producties. Produceren in opdracht van partijen zoals Amazon en Netflix is mediawettelijk nu niet mogelijk en daar is dus ook geen sprake van. BNNVARA is een publieke omroep en maakt programma’s die altijd eerst op NPO-zenders en npo.nl te zien zullen zijn. Na vertoning bij de NPO zou een productie wat BNNVARA betreft ook op een ander on demand platform aangeboden kunnen worden. Uiteraard altijd binnen de regelgeving van de mediawet.

Bron: BNNVARA/BM