Verslag NBF Netwerkborrel 23 april: Highlights NAB 2018

Afgelopen maandag vond de maandelijkse NBF netwerkborrel in De Kring weer plaats. Deze week stond de avond in het teken van de NAB-show in Las Vegas, ‘s werelds belangrijkste beurs op het gebied van audiovisuele techniek. Guy Molin, bestuurslid bij de NBF, praatte de aanwezigen bij over de belangrijkste onthullingen van dit jaar.

Er waren twee hoofdthema’s te ontwaren tijdens de NAB-Show; ten eerste 8K, en ten tweede AI (Artificial Intelligence). Wat betreft 8K  passeerden dit jaar een groot aantal producenten de revue die een nieuw snufje hadden ontwikkeld, zowel op het gebied van camera als op het gebied van display. In het kader van AI werd er onder andere een robotarm van Bolt i.s.m. Nikon besproken die de bewegingen van een gefilmde object naadloos nabootst. Daarnaast werden er, in iets minder openbare setting. camera’s gepresenteerd die slechts door te richten in één beweging zowel je gezicht herkennen als je hartslag en temperatuur meten; welkome innovatie, of een gevaarlijke ontwikkeling?

Hier een aantal highlights op een rij:

BLACKMAGIC
Éen van de eerste presentaties van de beurs werd, exclusief voor pers, gehouden door het Australische Blackmagic. Zij toonden een 4K-pocketcamera met 15 stops dynamisch bereik en een 35mm-sensor, die waarschijnlijk ergens in september op de markt komt, en ook nog voor een schappelijke prijs. Daarnaast presenteerden ze DaVinci Resolve 15, waarin Fusion volledig is geïntegreerd (en dus gratis is).

ATOMOS
Ook Atomos, de grootste concurrent van Blackmagic, deed een veelbesproken onthulling: ProRes Raw. De consensus op de beurs was dat dit een contradictio in terminis betreft, al was het niet geheel zonder voordelen; de belofte is dat het de kwaliteit van in Raw draaien behoudt, zonder de enorme fileformats, omdat het comprimeren ná de sensor gebeurt in plaats van ervoor.

SONY
Sony liet haar nieuwe 8K HDR-techniek zien, geprojecteerd door vier 4K-projectoren. “Alsof je uit het raam kijkt”, aldus Guy.

SENNHEISER
De audiogigant introduceerde zeer compacte microfoons, met minijack in plaats van een XLR-aansluiting; compatibel met je Iphone, dus.

ARRI
Arri komt op de proppen met skypanels met gekleurd licht. Deze zouden het mogelijk maken om elke backdrop aan te lichten, en dus bijvoorbeeld een zonsopgang of -ondergang te simuleren. Ook kan het nieuwe systeem elk filter van Rosco en Lee maken.

DATAVIDEO
Éen van de mooiste cameragerelateerde vernieuwingen was de Datavideo Nighthawk, met maar liefst 409600 ISO. Spectaculair in het vastleggen van de nuances van schaduw en licht.

DJI
Dit was een display met een robotarm, die niet om de robotarm zelf ging; deze diende er slechts toe om te laten zien hoe steady de nieuwe DJI Ronin gimbal was.

SACHTLER
Sachtler presenteerde een nieuw vederlicht statief van carbonfiber, dat véél lager afstelbaar is dan andere standaard statieven. Dat wordt in de toekomst dus minder gesjouw met ministatieven.

Al met al werd er genoeg stof tot napraten gepresenteerd, en in het café van de kring werd dan ook nog lang geborreld. Zet de borrel van maandag 28 mei alvast in je agenda, het onderwerp volgt snel.