Zakelijk directeur Janneke Staarink vertrekt bij IFFR

Janneke Staarink vertrekt bij het International Film Festival Rotterdam. Acht jaar lang was zij zakelijk directeur van het festival. Staarink loodste het festival niet alleen financieel door een periode van crisis en bezuiniging, ze liet ook inhoudelijk haar sporen na.

Meer dan menig zakelijk directeur heeft Staarink zowel voor als achter de schermen gewerkt. Haar primaire rol binnen het festival was die van rekenmeester en fondsenwerver, maar ze was ook nauw betrokken bij initiatieven om de positie van het IFFR en de filmindustrie te versterken. Zo speelde ze een belangrijke rol bij de totstandkoming van IFFR Unleashed, de streamingdienst die na de afgelopen editie is gelanceerd. Tijdens IFFR 2018 werd tevens het Talks & Masterclasses-programma ten doop gehouden. Eerder maakte Staarink onder andere het Zusterfestival Curaçao International Film Festival Rotterdam mogelijk en zette zij zich in voor een Rotterdamse glasvezelverbinding met Hilversum, de Mediaring.

Een belangrijk wapenfeit op Staarinks cv is de spectaculaire groei van het educatiebereik. Dat ging van 0 naar 30.000 leerlingen en studenten. Het door de Rotterdamse wijken reizend festivalinitiatief, door haar geïnitieerd, is daarbij instrumenteel geweest.

Zakelijk wist Staarink het festival overeind te houden in moeilijke tijden. Ze wist sponsors en partners aan het IFFR te verbinden en bedacht innovatieve programma’s om ook particulieren betrokken te houden, zoals de Stichting Tiger Friends en het Tiger Film Mecenaat.

Vanuit haar kantoor aan het Schouwburgplein kan Staarink de huisvesting van haar nieuwe werkgever zien liggen. Per 1 augustus gaat ze namelijk aan de slag als algemeen directeur van De Doelen. Ze volgt daar directeur-voorzitter Gabriël Oostvogel en interim-directeur Erik Gerritsen op.

Bron: Filmkrant