Nieuw platform voor beter Nederlands filmklimaat

Regisseur Steven de Jong lanceert met de FilmAmbassade een nieuw online streamingplatform. Hij wil professionele onafhankelijke filmmakers daarmee de kans geven hun producties in de spotlights te zetten.

De Jong vindt dat het slecht gaat met de Nederlandse film- en serieproductie. Dat ligt volgens mij hem niet aan de professionaliteit van de crew en het talent van de acteurs, maar aan de manier waarop projecten tot stand komen. “Er wordt verkeerd naar de markt gekeken. Producenten lopen achter trends aan, terwijl je eigenlijk vanuit een goed idee aan de slag moet gaan. Dan kan je jammer genoeg  vaak niet alleen, maar wel met behulp van fondsen.”

Daar gaat het volgens De Jong mis. “De fondsen die een filmproject subsidie verlenen, vinden dat ze zich met de inhoud van de productie mogen bemoeien. Voor je het weet heb je vijf partijen die hun stempel erop willen drukken. Het gevolg is dat je een compromisproductie maakt. Met de FilmAmbassade wil ik terug naar de schoonheid van het vak, terug naar de basis: het verhaal. Een soort mini-Netflix met alleen maar compromisloze content.”

Commercieel of art-house? Alle genres zijn welkom. De Jong is niet bezig met commercieel succes, op filmambassade.nl hoef je geen abonnement af te sluiten. Je betaalt per film volgens een pay-en-play-systeem en helpt zo de filmmaker aan de financiering voor zijn volgende productie. “Ik pleit voor het algemene belang: onafhankelijke, sterke films. Maar als je dat hardop roept, voelen fondsen zich aangesproken en ben je al heel snel ‘die jongens met die grote bek’. In mijn ogen is het alleen maar een win-win-situatie, want als het goed gaat met de Nederlandse filmindustrie, ontstaat meer positiviteit, meer productiviteit en meer budget. Daar geloof ik heilig in.”

Bron: Broadcast Media