Winnaars DirectorsNL Awards

In Boom Chicago in Amsterdam zijn maandagavond in zeven categorieën de DIRECTORSNL AWARDS uitgereikt. Meer dan  2000 regisseurs hebben hun stem uit kunnen brengen, op de meest opmerkelijke regieprestaties van 2017. Het was dit jaar de tweede keer dat zowel DDG-leden als VEVAM-aangeslotenen konden stemmen.

Gastvrouw van de avond was presentatrice/actrice: Jolanda van den Berg.

De regieprijzen, die eens per jaar worden vergeven, zijn gegaan naar:

Speelfilm: Martin Koolhoven voor BRIMSTONE
Documentaire: Aliona van der Horst voor LIEFDE IS AARDAPPELEN
Korte film: Thomas Vroege, Floor van der Meulen & Issa Touma voor GREETINGS FROM ALEPPO
TV Dramaserie: Dana Nechushtan voor HOLLANDS HOOP, seizoen 2
Radio Regie/Podcast: Ester Gould & Sarah Sylbing voor SCHULDIG: DE PODCAST
TV Programma: Jan Gitsels voor ZONDAG MET LUBACH
Digital Storytelling: Tessa Pope voor ECHOES OF IS

Per categorie waren er drie nominaties, alle genomineerde films zijn te bekijken op:
https://www.directorsguild.nl/genomineerden-directorsnl-awards-2018-een-overzicht/

Alle regisseurs waren buitengewoon verheugd met deze prijs, met name omdat deze bepaald wordt door alle Nederlandse collega-regisseurs. Aliona van der Horst, die won met haar documentaire Liefde is aardappelenzei dan ook: ”Vakbroeders, vakzusters wat geweldig dat jullie allemaal hebben gestemd. Ik ben heel blij, omdat het een ontzettend moeilijke film was om te maken.” En Dana Nechushtan die de prijs in de wacht sleepte voor het tweede seizoen van haar dramaserie Hollands Hoop: “Sommige mensen denken dat ik hier al heel vaak heb gestaan, maar ik heb hier nog nooit gestaan, en vind het dan ook helemaal te gek!”
Natuurlijk was er ook relativering. Alex de Ronde die voor zijn debuutfilm genomineerd was, gaf aan waarom hij zich eigenlijk geen regisseur voelde: ”Eén film maakt nog geen filmmaker.”
En voor alle aanwezigen eigenlijk geen verrassing, maar voor de winnaar zelf wel: Martin Koolhoven liet weten dat hij de award écht niet verwacht had. Hij deelde nog een anecdote over de ontstaansgeschiedenis van Brimstone: “Een producent vroeg me of ik niet eens een Engelstalige film wilde maken, een romantische komedie. Nee, zei ik, geen romantische komedie. Wat dan wel, vroeg die producent. En toen zei ik, voor de grap eigenlijk, een western. En die gedachte bleef hangen…”

Bron: DirectorsNL