Verslag NBF Netwerkborrel 26 maart – Preview Go Short

Maandagavond hadden we een delegatie van het naderende Go Short over de vloer bij onze netwerkborrel. Er werd een mooie greep uit de selectie van korte films van de komende editie ingeleid en vertoond. Ook was regisseur Noël Loozen te gast voor een Q&A over zijn film Botanica.

Op 11 april gaat de 10e editie van het Go Short festival van start in Nijmegen. Om Amsterdam alvast te voorzien van een exclusieve preview van de selectie kwam programma-assistent Eva van de Burgt met haar collega Esther een selectie films vertonen die allen te bewonderen zullen zijn op het festival. De avond begon met een kijkje in de focusthema’s en -gasten van dit jaar.

Focus & Special Guests
Zoals elk jaar staat er ook dit jaar een land in de schijnwerpers, te weten Ierland. In de selectie zijn films uit dit land dus extra vertegenwoordigd.
Daarnaast is er dit jaar, onder de noemer Expanded Cinema, veel aandacht voor VR. Hiervoor is op het festival een speciale Dome ingericht. Hier zal vooruitstrevende VR-Cinema vertoond worden, gecombineerd met lezingen en specials.
De twee special guests zijn dit jaar Patrik Eklund (Zweden) en Eva Weber (Duitsland). Van hen beide is tijdens deze preview ook een film vertoond.

Industry day
Vervolgens was er aandacht voor de Industry Day, due dut haar in het teken staat van online uitbrengstrategieën. Er zullen omtrent dit onderwerp en plenaire sessie en panel talks op het programma staan. Daarnaast mede-organiseert de NBF tijdens deze dag speeddates waarin makers de kans krijgen om mensen uit het veld te ontmoeten.
Verder kunnen jonge scenarioschrijvers van donderdag tot en met zaterdag scriptcoaching-sessies bijwonen.

Filmvertoningen
Vervolgens werden de volgende vijf korte films vertoond:

Ugly (Nikita Diakur, Duitsland)
In een gefragmenteerde, dystopische wereld volgen we een lelijke kat in zijn overlevingsstrijd. Geïnspireerd door het online verhaal “Ugly the Cat”.

The Departure (Milan Bath, Duitsland)
We zien hoe een vrouw driftig haar appartement poetst en zich voorbereidt op een naderend vertrek.
Op het laatst blijkt ze geld tekort te komen voor haar treinreis en vraagt ze een buurvrouw om hulp.

Reindeer (Eva Weber, Duitsland)
Het hoeden van rendieren in schemerachtig Lapland wordt in beeld gebracht als een poëtische beschouwing van beweging en geluid.

Instead of abacadabra (Patrik Eklund, Zweden)
De vijfentwintigjarige Tomas woont nog steeds werkloos bij zijn ouders, tot grote frustratie van zijn vader. Hij wil echter maar één ding: goochelen.

Botanica (Noël Loozen)
Twan, een werknemer van een tuincentrum, is als de dood dat hij onvruchtbaar is.
Omringd door mechanismen van bestuiving en nieuw leven, ziet hij zich genoodzaakt om een wel héél bijzondere keuze te maken om de kinderwens van zijn vriendin te vervullen.

Q&A
Tot slot kregen we een kijkje in het creatieve proces van regisseur Noël Loozen.
Of hij zijn films zelf absurdistisch zou noemen? Nee; de wereld is juist hetgene dat absurd is, en daarom wil hij de dingen wat liefdevoller laten zien. Zo ook het hoofdpersonage Twan uit Botanica: Hij maakt een keuze die op het eerste gezicht misschien bizar is, maar eigenlijk komt deze keuze voort uit liefde.
De setting van het tuincentrum werd gekozen omdat het een moderne versie van het hof van Eden is: alles is in harmonie, alles bloeit, en alles wordt beschermd tegen de krachten van de boze buitenwereld. Zulke keuzes zijn heel belangrijk voor het werk van Noël; vaak begint hij al heel vroeg in het creatieve proces met nadenken over vorm. Hij is dan ook van huis uit fotograaf; de doeltreffendheid die je als fotograaf leert hanteren zegt hij ook toe te passen bij het maken van korte films, omdat je maar een aantal beelden hebt die het geheel moeten vatten.
Botanica doet het ook goed in het buitenlandse festivalcircuit: de film ging in première in Warschau, en is op de Amerikaanse festivals erg in trek.
Noël is verder bezig met het realiseren met zijn eerste feature en nog een korte film. Verder is hij altijd bezig met videokunst en fotografie.

Over het festival: Go Short – International Short Film Festival Nijmegen 
Go Short is hét festival voor de korte film in Nederland. Van 11 tot en met 15 april 2018 vindt de tiende editie van Go Short plaats. In 5 festivaldagen worden de beste recente korte films van Europa vertoond en worden de Go Short Awards uitgereikt. Naast het competitieprogramma biedt Go Short diverse focusprogramma’s, een uitgebreid randprogramma, educatieve activiteiten, workshops, feestjes en ontmoetingsplekken voor filmmakers, publiek en andere betrokkenen.

Bekijk het gehele programma op www.goshort.nl.