Roffa Mon Amour verhuist en begint Summer Film School

Roffa Mon Amour verhuist van Station Hofplein naar twee nieuwe locaties op de Rotterdamse Kop van Zuid. De zesde editie breidt bovendien uit met een Summer Film School waarin het werk van twee cineasten onder de loep wordt genomen. Dit jaar zijn dat Brian de Palma en Alain Resnais.

De jubileumeditie van vorig jaar verliep door het slechte weer zo dramatisch dat organisatoren Charlotte van Zanten en Lisa Smith er even aan dachten helemaal te stoppen. “We zijn weg geregend en dan komt er geen publiek”, stelt Van Zanten. “Dat risico wilden we niet nog een keer nemen. Een dak boven het hoofd was een vereiste voor een doorstart.”

Deel van de charme van Roffa Mon Amour was wel de locatie. “Wij programmeren niet de makkelijkste films. Een bijzondere plek werkt dan drempelverlagend. Gelukkig vonden we in Rotterdam-Zuid een locatie met een vergelijkbaar grootstedelijk gevoel: het Drijvend Paviljoen. Het is bovendien geheel zelfvoorzienend, wat past bij onze filosofie dat we de wereld een stukje mooier willen maken.”

De nabijheid van LantarenVenster opende bovendien de mogelijkheid een dagprogramma te lanceren. De wens een Summer Film School te beginnen bestond al langer, een voorbeeld ook: het Belgische Cinea dat al sinds 1994 filmeducatie op niveau biedt. Van Zanten: “Zij bleken graag te willen uitbreiden naar Nederland maar waren op zoek naar de juiste partner. De samenwerking ontstond zo heel natuurlijk.”

Tijdens vijf dagen van de komende editie (18 t/m 29 juli) kunnen liefhebbers, filmprofessionals en andere geïnteresseerden zich verdiepen in de oeuvres van Brian de Palma en Alain Resnais. Het programma bestaat uit twee lezingen en drie filmvertoningen per dag, waarbij de laatste aansluit bij het algemene programma van Roffa Mon Amour. De Palma, van wie Phantom of the Paradise (1974), Carrie (1976), Body Double (1984) en The Black Dahlia(2006) te zien zijn, komt uit de koker van Cinea. Resnais was gezien zijn klassieker Hiroshima mon amour (1959) een logische tweede keuze voor de eerste editie van de Summer Film School. Van de Fransman worden ook nog Muriel ou le temps d’un retour (1963) en Je t’aime, je t’aime (1968) gedraaid. Voor wie minder tijd, geld of concentratie heeft is het ook mogelijk colleges over één van de twee filmmakers te volgen.

Het verdere programma van Roffa Mon Amour wordt komende maand bekend gemaakt. Eén titel is al wel bekend: die van de klassieker die traditiegetrouw wordt gedraaid op de eerste donderdag. Dit jaar is dat Christiane F. — Wir Kinder vom Bahnhof Zoo uit 1981.

Bron: Filmkrant