Koolhoven en Tuiten kans op filmprijs VS

De western Brimstone van de Nederlandse regisseur Martin Koolhoven is genomineerd voor een Saturn Award, een belangrijke Amerikaanse prijs voor genrefilms. Zijn nieuwste film dingt mee in de categorie beste independent film, maakte de organisatie donderdag bekend. De Nederlandse grimeur Arjen Tuiten, die eerder een Oscarnominatie ontving, is genomineerd in de categorie beste make-up voor zijn werk aan het drama Wonder.

De prijs wordt jaarlijks toegekend door de Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films. Het beeldje bij de prijs heeft de vorm van de planeet Saturnus, waarbij de ringen uit film bestaan.

Brimstone, over een demonische priester (Guy Pearce) die het op een onschuldig meisje heeft gemunt, won al diverse prijzen. De thriller sleepte onder meer het recordaantal van zes Gouden Kalveren in de wacht en werd genomineerd in Londen en Venetië. Ook won de film van Koolhoven een European Film Award en de prijs van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten.

Grootste kanshebbers
“Geen enkele regisseur maakt zijn films voor de prijzen”, aldus Koolhoven in een reactie. “Maar ik kan niet ontkennen dat ik deze nominatie wel erg mooi vind. De Saturn Awards zijn prijzen voor genrefilms, waar ik zelf de meeste affiniteit mee heb.”
De Saturn Awards worden dit jaar voor de 44e keer uitgereikt. Het is niet de eerste maal dat een Nederlander wordt genomineerd; tien jaar geleden maakte Paul Verhoeven kans op de prijs met zijn oorlogsthriller Zwartboek.
De grootste kanshebbers bij de Saturn Awards dit jaar zijn Black Panther, Star Wars: The Last Jedi, Blade Runner 2049 en The Shape of Water, de grote Oscarwinnaar dit jaar. De winnaars worden in juni bekendgemaakt.

Bron: ANP