Bram Fischer, Hendrik Groen en Jungle winnen scenarioprijzen

Zondagmiddag zijn in VondelCS de Zilveren Krulstaarten uitgereikt, de Nederlandse vakprijzen voor scenarioschrijvers. BRAM FISCHER , geschreven door Jean van de Velde, won de prijs voor beste film. Martin van Waardenberg werd bekroond met de prijs voor Beste televisieserie voor HET GEHEIME DAGBOEK VAN HENDRIK GROEN. Ashar Medina was de winnaar in de categorie beste Korte film voor JUNGLE. De winnaars van de Zilveren Krulstaarten worden gekozen door de leden van het Netwerk Scenarioschrijvers.

BRAM FISCHER vertelt het waargebeurde verhaal van de Zuid-Afrikaanse advocaat die de strijd van het ANC tegen het apartheidsregime ondersteunde. Jean van de Velde voelde zich “ontzettend vereerd. Ik ben net zo trots als de eerste keer dat je iets op het scherm terugziet dat je zelf hebt geschreven.”

HET GEHEIME DAGBOEK VAN HENDRIK GROEN is een bewerking van de bestseller Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen, waarin de auteur op komische wijze het dagelijkse leven in een verzorgingstehuis becommentarieert. “Scenaristen zijn vaak de eenzame mannen en vrouwen die in zolderkamertjes naar een leeg vel papier staren,” zei Van Waardenberg. “Mooi dat daar ook een prijs voor is.”

JUNGLE gaat over de vriendschap tussen twee Syrische vluchtelingen in het meedogenloze vluchtelingenkamp in Calais. Ashar Medina bedankte zijn regisseur en producent die hem “het vertrouwen gaven om direct na de Filmacademie iets groots te maken.”

Gouden en Zilveren Pen
Naast de Zilveren Krulstaarten werden op de feestelijke middag in VondelCS ook de Gouden Pen en de Zilveren Pen uitgereikt. De Gouden Pen is bestemd voor de schrijver van de Best bezochte film van het voorgaande jaar. Deze prijs ging naar scenarist Richard Kemper voor de komedie HUISVROUWEN BESTAAN NIET. Kemper, die voornamelijk bekend is als cabaretier, zei dat dit een goede motivatie voor hem is om door te gaan als scenarist.

De Zilveren Pen wordt jaarlijks door het Netwerk Scenarioschrijvers toegekend aan een persoon of instelling die zich op een bijzondere manier heeft onderscheiden in het zichtbaar maken van scenarioschrijvers. Dit jaar ging deze prijs naar de website Afdeling Filmzaken, die filmnieuws en filmbeleid kritisch volgt. Pieter Bart Korthuis, voorzitter van het Netwerk Scenarioschrijvers, sprak van ‘een gewaardeerde luis in de pels.’

Oprichter en eindredacteur Esmé Lammers nam de prijs in ontvangst. “Ik ben enorm geroerd,” reageerde ze. “We zijn een jaar geleden begonnen met de site met weinig verwachtingen, maar blijkbaar realiseren mensen zich hoe belangrijk de randvoorwaarden zijn om te functioneren als filmmakers.”

Bron: Auteursbond