CinemAsia 2018 maakt winnaars bekend

Tijdens de feestelijke Award & Closing Ceremony zijn gisteren avond in filmtheater Kriterion in Amsterdam de drie Jury Awards toegekend voor Best Film, Best Director en Best Performer binnen het Competitie programma. De juryleden Joko Anwar (regisseur, Indonesië) Martin Koolhoven (regisseur & scenarioschrijver) en Vanja Kaludjercic (programmeur IFFR Talks & Masterclasses) beoordelen acht films uit zeven landen en regio’s. Ook werden de Student Jury Award en de FilmLAB Award uitgereikt.

Onder signatuur van de nieuwe artistieke directeur Maggie Lee was deze editie van CinemAsia Film Festival gewijd aan de opkomende generatie film creatieven van het Aziatische continent. Het publiek en de filmindustrie kon kiezen uit ruim 30 films in de meest uiteenlopende genres; een echt caleidoscoop van het moderne Azië. De speciale landenfocus lag op Indonesië, met een fraaie keuze uit kaskrakers en intieme films. Ook stond er een publieke Masterclass op het programma met Martin Koolhoven en Joko Anwar, die een kijkje achter de schermen boden wat betreft hun werkwijze. Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag en binnen het CinemAsia LGBT programma, vond de Small Talkshow plaats met o.a. Huang Hui-chen, de regisseur van de met een Teddy Award bekroonde schrijnende documentaire Small Talk. FilmLAB, het talentontwikkelingsprogramma van CinemAsia, stimuleerde dit jaar elf opkomende makers met Nederlands-Aziatische roots die vijf korte films maakten. CinemAsia heeft de ambitie een kennisplatform en facilitator te worden voor de Nederlandse en Aziatische film industrie. In dit kader vond er dit jaar een eerste samenwerking met de Taipei Media School en het IVCO in Amsterdam plaats in de vorm van een uitwisselingsprogramma.

Best Performer Award – Kaung Myat Thu (Passage of Life – Akio Fujimoto, Japan/Myanmar)
Deze editie van CinemAsia werd gekenmerkt door prachtige acteer prestaties, maar één acteur overtuigde ons in het bijzonder. Ondanks zijn zeer jonge leeftijd was hij in staat om een ​​brede scala aan emoties met de grootste overtuiging over te brengen. Wij zijn er zeker van dat zijn talent vele deuren voor hem zal openen en zijn erg trots hem deze Award toe te kennen. De CinemAsia Best Actor Award 2018 wordt toegekend aan de acht jaar oude Kaung Myat Thu. Hij speelt de oudste zoon in de prachtige film Passage of Life van Akio Fujimoto. Klik hier voor meer info over de film.

Best Film Award – Bad Genius van Nattawut Poonpiriya (Thailand)
Deze intens spannende en tegelijkertijd vermakelijke film verraste ons met zijn intelligente en frisse interpretatie van het zogenaamde heist genre. De regisseur heeft een uitzonderlijk talent in het maken van films. Hij neemt ons mee naar de complexe wereld van academia en corruptie in Thailand en dat met scherpzinnigheid en een flinke dosis humor. De CinemAsia Best Film Award 2018 wordt toegekend aan Bad Genius, geregisseerd door Nattawut Poonpiriya. Klik hier voor meer info over de film.

Best Director Award – 1987: When the Day Comes (Zuid Korea)
Deze regisseur navigeert moeiteloos en in een up-beat tempo tussen zeer verschillende personages en verhaallijnen. De actie, romance, spanning maar ook vleugjes komedie. Dit werkt allemaal en past ook nog eens perfect bij het meeslepende verhaal over een beslissend jaar in de recente Zuid-Koreaanse geschiedenis. De CinemAsia Best Director Award 2018 wordt toegekend aan Jang Joon-hwan, de regisseur van 1987: When the Day Comes. Klik hier voor meer info over de film.

Student Jury Award 2018 – The Great Buddha+ van Huang Hsin-yao (Taiwan)
De Student Jury bestond uit Sofie Keijzer, Jern Ken Chew en Jori Snels. Unaniem verkozen zij de film The Great Buddha+ met de volgende argumentatie:

Deze uitstekende cinematografie is rijk aan details en geweldige composities. De nauwgezette opbouw van het verhaal door de regisseur biedt het publiek ruimte voor interpretatie en verbeelding. De donkere humor van de personages creëert een scherp beeld van het menselijk leven. De esthetiek en stijl van de verhaallijn vullen elkaar consequent aan in het engageren en distantiëren van het publiek. Het gedurfde gebruik van zwart-wit contrasteert met de kleurrijke kijkjes in het leven van de rijken en visualiseert de discrepantie tussen de uiteindes van de samenleving.’ Klik hier voor meer info over de film.

FilmLAB Award 2018 – Hirofumi’s Suitcase van Natasja Pattipeilohy Raoul Groothuizen
Regisseur Dan Villegas (Changing Partners / Filippijnen) en Peixun Wang en Catherine Huang van de Taipei Media School vormden de FilmLAB jury en kozen Hirofumi’s Suitcase van Natasja Pattipeilohy en Raoul Groothuizen als beste van de vijf korte films van deze 2018 FilmLAB editie. Zij ontvingen de FilmLAB Award 2018. Klik hier voor meer info over de film.

Bron: CinemAsia