Wereldpremière bijzondere film Daphnis & Chloë in Concertgebouw

De bijzondere stille speelfilm Daphnis & Chloé die NBF-lid Robert Berger afgelopen zomer heeft gedraaid onder regie van Lucas van Woerkum gaat binnenkort in première. Het is een uniek en bijzonder project omdat de film over de hele wereld vertoond wordt samen met grote bekende orkesten en verschillende dirigenten op de klassieke muziek van Ravel’s Daphnis & Chloé. De film is opgenomen met een Red Epic-W in 6K aspect ratio 2.40:1 op 50fps met een 1/4 black promist. Hij zal ook vertoond worden op 50fps in 4K.

De regisseur repeteert meerdere dagen met de dirigent en het orkest voor de uitvoering, zodat hij zijn film zo nodig al kan aanpassen aan het tempo van de dirigent. Zo is dus geen enkele uitvoering hetzelfde, noch in muziek, noch in beeld. De film is gebaseerd op het originele verhaal van Daphnis & Chloe, maar vertaald naar deze tijd.

Lucas van Woerkum
In zijn serie films onder de noemer Symphonic Cinema legt cineast Lucas van Woerkum diverse composities op zijn speciale manier schitterend in verhalende filmbeelden met live muziek vast. Begin 2015 voerde het Nederlands Philharmonisch Orkest op deze unieke wijze Stravinsky’s De vuurvogel uit. Nu is het de beurt aan Daphnis et Chloé van Maurice Ravel. Met zijn impressionistische muziek voor dit ballet gaf Ravel prachtig gestalte aan de sensuele en broeierige sfeer van de oud-Griekse herders-idylle.

Daphnis et Chloé van Ravel
In de interpretatie van Van Woerkum wordt de zoektocht naar ware liefde bemoeilijkt doordat Chloé zich verliest in uiterlijk vertoon en narcisme. Het is aan Daphnis om Chloé te laten inzien dat onder haar masker een kwetsbaar en liefdevol persoon schuil gaat. Ook nu weet Lucas van Woerkum met dit project in het kader van Symphonic Cinema een zeer bijzondere symfonische beeldbeleving te creëren, waarin het Nederlands Philharmonisch Orkest de muzikale hoofdrol speelt.

Trailer: https://vimeo.com/255538758
Kaarten: https://www.concertgebouw.nl/concerten/symphonic-cinema-ravels-daphnis-et-chlo/28-04-2018/van=2018-04-28

Bron: Robert Berger/Concertgebouw