Winnaars Buma Awards 2018 bekend

Gisteravond werden in Amsterdam De Buma Awards uitgereikt.

Tijdens de jaarlijkse gala-avond, die dit keer voor de vijfde keer werd gehouden, maar voor het eerst plaatsvond in Theater Amsterdam, werden componisten, tekstschrijvers en hun muziekuitgevers geëerd met Buma Awards in diverse categorieën, met als bekendste de Gouden Harp en de Lennaert Nijgh Prijs.

Daar zaten ook twee categorieën voor film bij: de Buma Award voor Filmmuziek, die wordt uitgereikt aan de muziek van de in 2017 beste bezochte Nederlandse film en die voor Originele Filmscore, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt en die werd toegekend door een negenkoppige vakjury voor de mooiste filmmuziek van een in 2017 uitgebrachte Nederlandse productie.

De Buma Award voor Filmmuziek ging dit jaar naar Herman Witkam (Dikkertje Dap). De Buma Award voor Originele Filmsore werd gewonnen door Alex Simu voor de score van Verdwijnen.


Buma Awards 2018
Martin Garrix is vanavond de grote winnaar van de Buma Awards, de belangrijkste prijzen van de Nederlandse muziekindustrie. Hij viel in zowel de categorie Buma Award Nationaal als Buma Award Internationaal, voor het meest gedraaide en bestverkochte nummer, in de prijzen. In de top 20 Nationaal behaalde Martijn de eerste plek met het nummer Scared To Be Lonely ft. Dua Lipa, dat hij samen met Giorgio Tuinfort schreef en componeerde. Met hetzelfde nummer scoorde hij Internationaal een tweede plek.

In totaal werden 34 prijzen uitgereikt in 11 categorieën tijdens de vijfde editie in Theater Amsterdam. Eerder werd al bekend dat Edwin Evers werd onderscheiden met de Gouden Harp en Huub van der Lubbe met de Lennaert Nijgh Prijs. De Lifetime Achievement Award ging naar Fluitsma & Van Tijn.

Elk jaar worden in maart de Buma Awards uitgereikt. Tijdens een feestelijke gala-avond worden componisten, tekstschrijvers en hun muziekuitgevers geëerd met een Buma Award in diverse categorieën. De Buma Awards Nationaal en Internationaal zijn voor de componisten en tekstschrijvers van de meest gedraaide en bestverkochte singles in 2017. Tevens worden prijzen uitgereikt in de categorieën Vormgeving Radio, Vormgeving TV, Reclamemuziek, Filmscore en de Buma Classical Award. Daarnaast eert Buma de muziek geschreven voor de meest succesvolle Nederlandse film en bepaalt een deskundige jury de winnaar van de Lennaert Nijgh Prijs voor de beste tekstschrijver. Tenslotte worden twee overkoepelende prijzen uitgereikt: de Lifetime Achievement Award voor een componist die uitzonderlijk en langdurig gepresteerd heeft en de Gouden Harp voor een persoon die veel heeft betekend voor de Nederlandse muziek.

Lifetime Achievement Award
Fluitsma & Van Tijn sleepten de Buma Lifetime Achievement Award 2018 in de wacht voor hun werk in de Nederlandse entertainmentwereld. Ze spelen, componeren,produceren en arrangeren samen sinds 1980 en zijn anno nu niet meer weg te denken uit de muziekwereld. Momenteel runnen ze samen Soundwise, een hotspot voor creatieven in de muziekindustrie, waarmee zij de hele breedte van de Nederlandse muziek- en showbusiness bestrijken. In het maar liefst vijftien studioruimtes tellende complex komen alle aspecten van hun expertise aan bod en werken componisten,producers, muzikanten, geluidstechnici en arrangeurs aan de meest uiteenlopende projecten. Het gaat er van kinder- tot kerstrepertoire, van muziek bij commercials tot hele soundtracks en van producties voor de omroepen tot artiestenontwikkeling. Fluitsma & Van Tijn wonnen 20 jaar geleden een Buma Gouden Harp.

Bekijk hier een overzicht van alles Buma Awards winnaars.

Bron: Buma Awards / Holland Film Nieuws