CineSud lanceert online filmacademie

Via instructiefilmpjes op YouTube is van alles te leren, van het plakken van een fietsband tot het repareren van een kernreactor. Alleen de praktische vaardigheden die horen bij het filmmaken ontbreken. Daarom is het Limburgse filmplatform CineSud begonnen met een online filmacademie.

In de zeven jaar dat CineSud nu bestaat en workshops, lezingen en netwerkbijeenkomsten organiseert, merkte directeur Guido Franken keer op keer dat beginnende filmmakers vaak zitten met heel praktische vragen. “Je hebt natuurlijk Masterclass, waar beroemde filmmakers iets vertellen over hun visie. Natuurlijk is dat interessant. Maar jonge makers willen vooral weten hoe ze een goede begroting maken of hoe je van een idee op een bierviltje tot een treatment komt en later een scenario. De stappen om tot de realisatie van een film te komen.”

De betaversie van Cinecademy ging begin dit jaar online. Na een maandje testdraaien, uitproberen en bijstellen, is afgelopen week de officiële versie gelanceerd. Inmiddels zijn er al 73 gebruikers geweest die een cursus hebben gedaan.

Het platform is dan ook laagdrempelig en makkelijk te gebruiken. De cursussen, die €39 of €45 kosten, bestaan uit een uur beeldmateriaal waarin een coach de deelnemer door de stof loodst. Verder is er een theorieboek met deelopdrachten die culmineren in een eindopdracht. Franken: “Het is allemaal bijzonder concreet. In de cursus over financiering moet je ook zelf een begroting maken, bedenken wie je financier kan zijn en hoe die te benaderen. Je krijgt feedback van de coach maar ook van andere cursisten via het forum. Het is een soort virtueel klaslokaal waarbinnen iedereen elkaar helpt.”

Het aanbod wordt verzorgd door professionals als producent Reinier Selen (Rinkel Film), Gluckauf-regisseur Remy van Heugten, scenarioschrijver Anne Barnhoorn (Aanmodderfakker) en documentairemaker Bart Hölscher. Momenteel zijn er zeven cursussen beschikbaar. “Daar komen er dit jaar nog vier bij”, vertelt Franken. “Eentje zal gaan over festivaldistributie, een andere over sales en distributie met de nadruk op sales agents. Over de andere twee denken we nog na. We laten het ook een beetje afhangen van de vragen waar gebruikers mee komen.”

Wie een cursus heeft afgerond krijgt een certificaat. Omdat Cinecademy geen erkende onderwijsinstelling is, heeft die geen officiële rechtsgeldigheid maar daar is volgens Franken ook steeds minder behoefte aan. “Die papiertjes waren een jaar of tien nog heel belangrijk. Nu is het vooral belangrijk dat je die ervaring hebt opgedaan.”

Bron: Filmkrant