Nu in EYE

Dit weekend verwelkomt EYE twee gasten uit de VS: Cinerama-kenners David Strohmaier en Randy Gitsch. De filmarchivarissen leiden de voorstellingen in van Cinerama Adventure, hommage aan de Cinerama-breedbeeldfilm. 
Vanavond is Thierry Frémaux (directeur filmfestival Cannes) te gast bij de voorpremière van Lumière! L’aventure commence, zijn documentaire over filmpioniers de gebroeders Lumière en de vroegste films uit de filmgeschiedenis.

Cinerama Adventure met inleidingen
Spannende achtbaanritten die je doen duizelen, spectaculaire opnamen van verre landen, met een vliegtuig over de Grand Canyon scheren: EYE wekt de sensatie van de Cinerama-breedbeeldvoorstelling tot leven.

Lumière! L’aventure commence met Q&A 
Voorpremières documentaire Thierry Frémaux, artistiek directeur van het Cannes-filmfestival. Gerestaureerde films van de gebroeders Lumière, uit de begintijd van de cinema. Frémaux is vanavond in het filmmuseum voor een Q&A.

Premièreweek Phantom Thread (70mm)
EYE vertoont als enig theater in de Benelux de 70mm-versie van P.T. Andersons nieuwe film Phantom Thread. Hoofdrolspeler Daniel Day-Lewis kondigde aan dat dit zijn laatste rol is. De film is genomineerd voor zes Oscars.

Premièreweek Deaf Child (Doof kind)
Fijngevoelig debuut van Alex de Ronde is een lichtvoetig portret van de rijke taal en cultuur van doven. Winnaar Publieksprijs IDFA. …aanstekelijk portret … overtuigend… ontroerend… (De Filmkrant). Engels ondertiteld.

Premièreweek De wilde stad (Engels o.t.t.) 
Van de makers van De nieuwe wildernis en Holland: Natuur in de delta. Voice-over: Martijn Fischer. ..mooie ode aan de stad…heerlijk.. (Filmkrant) …om door een ringetje te halen…waanzinnig… (DWDD) …prachtig … mooi… (Jinek).

Voorpremière Lucky (John Carroll Lynch)
Harry Dean Stanton speelt de rol van zijn leven als oude filosofische cowboy die rebelleert tegen alles, en vooral tegen het verstrijken van de tijd. Ook met David Lynch. Eerder op de avond: Harry Dean Stanton: Partly Fiction.

Taartrovers Film Festival t/m zondag
Te zien in de voorjaarvakantie, t/m zondag 4 maart: het Taartrovers Film Festival (voorheen Fantastisch Kinderfilm Festival). Het festival staat dit jaar in het teken van het kinderboek. Voor kinderen van 2 tot 9 jaar.

Bron: EYE