NVBF viert 100-jarig bestaan

De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) vierde zaterdag 17 februari haar honderdjarig bestaan. Ter gelegenheid van het eeuwfeest verscheen er een jubileumboek over de branchevereniging van Nederlandse bioscopen.

Aan het boek werkten 35 auteurs mee, variërend van leden en medewerkers van de vereniging tot wetenschappers en filmjournalisten. De hoofdredactie is in handen van programmeur Frans Westra van filmtheater Images in Groningen. Voor het beeldmateriaal werd geput uit het archief van Filmmuseum Eye in Amsterdam.

Het boek biedt een overzicht van de opkomst van de bioscoop in Nederland tot het huidige, door megabioscopen gedomineerde bioscoop- en filmtheaterlandschap. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de vele uitdagingen en ontwikkelingen van de bond door de jaren heen, zoals het btw-convenant, de Commissie Nieuwe Zaken, de opkomst van de televisie en de teloorgang van de pornobioscoop. Ook wordt er uitvoerig door de vereniging stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen die deze had voor het bioscoopbedrijf.

Verder zijn in ‘100 jaar branchevereniging van bioscopen in Nederland’ biografieën te vinden van coryfeeën van de bioscoopwereld van vroeger tot nu, zoals Abraham Tuschinski, Frits Strengholt, Piet Meerburg en Lauge Nielsen.

Bron: ANP