Nu in EYE

Vanaf donderdag is de Indonesische western Marlina the Murderer te zien. De Nederlandse première vond eind januari plaats tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR): …perfect decor…vol droge humor en met een sfeervolle soundtrack…strak gekadreerde shots van het fotogenieke landschap… (IFFR). Ook in première: The Insult, genomineerd voor een Oscar.

Première Marlina the Murderer
Stijlvolle wraakfilm, feministische western met een sprankje lichte komedie. “…verfrissende en noodzakelijke toevoeging aan het westerngenre…schilderachtige tableaus…geestig…” (De Filmkrant). Ook Engels ondert.

Première The Insult (Oscar-nominatie)
Genomineerd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film, onderdeel Gouden Leeuw-competitie (filmfestival Venetië). Acteur Kamel El Basha won de prijs voor Beste Acteur. EYE vertoont de Engels ondertitelde versie.

Peter Verstraten interviewt Frans Weisz
Frans Weisz te gast bij ‘Filmen is vurrukkulluk’, het programma bij Weisz’ nieuwste film. Peter Verstraten interviewt Weisz vooraf aan o.a. Het gangstermeisje`. Zondag de ‘Joodse trilogie’ in aanwezigheid Weisz.

EYE on Art: Researchlabs 2018
Werk van een nieuwe lichting curatoren en kunstenaars in Researchlabs: studenten stellen een programma samen uit de EYE-collectie. Met VJ-Academy: de collectie van Peter Rubin in een mix van VJ’s Frouke en Lisa.    Cinema Egzotik: Take Cover NightBoeven op de vlucht in Carol Reeds Odd Man Out (GB 1947) – met James Mason – en John Carpenters Assault on Precinct 13 (VS 1976). Presentatie: regisseur Martin Koolhoven en EYE-programmeur Ronald Simons.

EYE on Art: Spell Reel
Kunstenaar en filmmaker Filipa César stelde een film samen uit een archief met film- en audiomateriaal, waaronder een film die de geboorte van de Guinese cinema bleek te markeren. Nagesprek met de regisseur.

Van wie is het IJ, van wie is de stad?
Reprise op veler verzoek. Documentairemaker Remy Vlek praat met direct betrokkenen over de ontwikkelingen aan de IJ-oevers, onder wie Eberhard van der Laan en Maarten van Poelgeest. Na afloop een Q&A met de regisseur.