Educatieve voorfilm Wat zit je nou te kijken?! gratis beschikbaar voor filmtheaters en bioscopen

In samenwerking met een aantal Nederlandse filmtheaters heeft EYE de korte educatieve film Wat zit je nou te kijken?! ontwikkeld. Dit minicollege filmanalyse wordt ingezet als voorfilm bij schoolvoorstellingen om scholieren extra diepgang en context te bieden bij het kijken.

In de zes minuten durende stoomcursus filmanalyse laat acteur Ko Zandvliet (bekend uit onder andere Razend en Jongens) op speelse wijze aan leerlingen zien uit welke elementen een film is opgebouwd. Wat zit je nou te kijken?! stelt daarbij aan de hand van fragmenten uit internationale en Nederlandse films scherp op onderdelen als genre, scenario, camera, geluid, montage en art direction. De film is gericht op leerlingen van het vmbo, havo en vwo.

Wat zit je nou te kijken?! is ontwikkeld door EYE in samenwerking met LUX, de Filmschuur en Groninger Forum in reactie op de vraag vanuit de filmtheaters om op een laagdrempelige manier een schoolvoorstelling in te leiden in het theater. Zij beschikken vaak niet over mogelijkheden en middelen om een schoolvoorstelling te voorzien van verdiepende context of een inleiding.Ook in het onderwijs is daar behoefte aan. Terwijl de mediaconsumptie van jongeren stijgt – naast bioscoopzaal ook via YouTube, Netflix, mobieltjes en tablet – is er voor filmeducatie nog geen structurele plek in het curriculum. Docenten hebben niet altijd ruimte of mogelijkheid om leerlingen van te voren voor te bereiden op het (begrijpend) kijken naar film.

Wat zit je nou te kijken?! werd geregisseerd door Wouter Sessink en is een productie van MovieZone, onderdeel van EYE Filmmuseum. De educatieve film is vanaf vandaag gratis digitaal beschikbaar voor geïnteresseerde filmtheaters en bioscopen.

Bron: EYE Amsterdam