Cinemasia maakt programma 2018 bekend

Het complete programma van CinemAsia Film Festival 2018 is bekend!

De Competitiejury bestaat uit Martin Koolhoven, Joko Anwar & Vanja Kaludjercic

Het festival biedt een podium aan een mix van nieuw talent en gevierde makers en acteurs. Aanvullend introduceert het festival het rijke nevenprogramma voor het publiek en de filmindustrie, de internationale festivalgasten en de Competitie Jury 2018.

„Het is heel belangrijk Aziatische films aan een breed publiek te tonen – in Europa weten wij veel te weinig over films, makers en acteurs uit Azië, terwijl het zo een belangrijk continent is.“
– Martin Koolhoven –

Vanaf vandaag kunnen het publiek en de film branche alle films van deze 11de editie van het CinemAsia Film Festival 2018 ontdekken. Vanaf 15 februari start de online ticket verkoop.

Het festival neemt het publiek dit jaar mee op een gevarieerde en genuanceerde reis door het moderne Azië en brengt een nieuwe, opkomende, succesvolle generatie filmmakers en acteertalent onder het voetlicht.
Met hun creativiteit en hun authentieke interpretatie van dit complexe continent weten zij door middel van film het moderne Azië voor het publiek te ontsluiten.

Ontdek het complete online programma HIER (of in de bijlage als pdf). Het programma boekje is ook in print beschikbaar.

Indonesië focus
Vanwege de indrukwekkende come-back van de Indonesische film, is dit jaar Indonesië gekozen voor de speciale landen-focus. Binnen deze focus toont het festival zes uiteenlopende films zoals o.a. „Kartini”(Hanung BRAMANTYO, 2017): een prachtige epos over het leven van Kartini, een vrouw die in de 19de eeuw in Nederlands-Indië opkwam voor de rechten van vrouwen en educatie. Naast deze kaskraker staat ook de film „The Seen and Unseen” (Kamila ANDINI, 2017) op het programma die met zijn wonderschone beeldtaal iedereen weet te betoveren. Kamila Andini geniet de naam de meest talentvolle vrouwelijke Indonesische filmmaker te zijn.

In het kader van deze Indonesië focus is de internationaal befaamde regisseur Joko Anwar bij CinemAsia Film Festival 2018 te gast met zijn pakkende film „Satan’s Slaves” (2017). Naast de Q&A na de screenings van zijn film geeft Anwar ook een publieke Masterclass over zijn ervaringen als filmmaker in Indonesië en geeft hij een kijkje in de keuken van de genre films.

De Competitie Jury 2018
Regisseur Joko Anwar is tevens ook één van de drie leden van de Competitie Jury van het festival, samen met Martin Koolhoven (regisseur & scenarioschrijver) en Vanja Kaludjercic (Programmeur IFFR Talks & Masterclasses). Op zondag 11 maart maakt de jury de winnaars van de 8 competitie films bekend binnen de categorieën Beste Film, Beste Regisseur en Beste Acteur/Beste Actrice.

De internationale gasten & internationale première
Naast Joko Anwar verwelkomt het festival vijf verdere regisseurs: Wai-ching TAM („In Your Dreams“, Hong Kong 2017, CinemAsia 2018 Competitie film), Giancarlo Abrahan („Please/Care“, Filipijnen 2017, CinemAsia 2018 Competitie Film), Hui-chen HUANG (documentaire „Small Talk“, Taiwan 2017, onderdeel van het CinemAsia 2018 LGBT programma), Huang-hsin YAO ( „The Great Buddha +“, Taiwan 2017, CinemAsia 2018 Competitie Film), en Akio Fujimoto („Passage of Life“, Japan 2017, CinemAsia 2018 Competitie Film).

Akio Fujimoto’s film „Passage of Life“ heeft tijdens het CinemAsia Film Festival 2018 zijn internationale première. Fujimoto maakt een aangrijpende film met een prachtige beeldtaal over het “migrant zijn”. Een onderwerp dat zowel actueel als universeel is. De film vertelt het verhaal van een Birmese familie dat asiel zoekt in Japan. Als de situatie in Japan niet meer te houden is, keert de moeder met haar twee zoons terug naar Birma. De twee zoons vinden dat zij Japans zijn. Terug in Birma, hun “vaderland” doorleven zij een destructieve culturele schok. Deze film won meerdere prestigieuze prijzen.

Naast het filmprogramma is er ook dit jaar een veelzijdig programma voor het publiek rondom de rijke Aziatische cultuur met o.a. een Food Market voor culinaire ontdekkingen, een LGBT programma op de internationale vrouwendag 8 maart, ontmoetingsmomenten met de makers en thematische debatten. Het festival vestigt dit jaar bijzondere aandacht op de ontmoetingen tussen de Aziatische en de Nederlandse filmbranche. Zo zijn er o.a. verschillende ronde tafels en masterclasses voor de filmindustrie gepland.

Bron: Cinemasia