Cannes-directeur Thierry Frémaux brengt bezoek aan EYE

Thierry Frémaux, filmmaker en tevens directeur van het Cannes Film Festival, brengt op dinsdag 27 februari een bezoek aan Nederland. Frémaux woont in de avond de voorpremière bij van zijn documentaire LUMIÈRE! in het Filmmuseum EYE in Amsterdam. Kaarten hiervoor zijn verkrijgbaar via www.eyefilm.nl.

Synopsis
Thierry Frémaux, artistiek directeur van het Cannes-filmfestival, neemt je mee naar de oertijd van de cinema toen de gebroeders Lumière de Cinématographe uitvonden, een mix van camera en projector. Kijk naar de – digitaal fraai gerestaureerde – beelden die de eerste bioscoopbezoekers uit hun stoel deden tuimelen van verbazing!

In 1895 vinden de gebroeders Lumière de Cinématographe uit en draaien ze de allereerste films. Een spannende tijd waarin alles open lag. Al doende ontdekken ze de kunst van het filmen. Net als het publiek in die tijd kunnen wij ons opnieuw vergapen aan de wonderen die zich op het doek voltrekken.

Cannes-directeur Thierry Frémaux maakte een selectie van onbekende en wereldberoemde meesterwerken van de gebroeders Lumière en neemt ons mee op een reis naar de oorsprong van de cinema. Voor zijn debuut heeft Frémaux, ook directeur van het Institut Lumière in Lyon, 108 van hun films aaneengeregen en van commentaar voorzien. Het zijn verbazingwekkende beelden die ons een bijzondere blik gunnen op het Frankrijk van toen en de wereld die zich openstelt voor de 20e eeuw.

LUMIÈRE! Is vanaf 8 maart te zien in de Nederlandse filmtheaters.

Bron: September Film