Nu in EYE

Vanaf zaterdag: voorpremières van Early Man, Nick Park’s nieuwe stop-motion animatiefilm van de Aardman Studios, bekend van familiefilms Shaun the Sheep, Chicken Run en Wallace & Gromit. Voor jong en oud; EYE vertoont de originele Engelstalige versie met ondertitels en de Nederlands nagesynchroniseerde.

Première The End of Fear (Barbara Visser) 
De krankzinnige geschiedenis van ‘Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III (1966-67)’. Barbara Visser’s documentaire ging vrijdag in wereldpremière tijdens het IFFR en kwam direct op #3 in de publieksenquête terecht.

Voorpremière Early Man van Nick Park 
Verrukkelijke, droogkomische familiefilm vol met kleurrijke personages, woordgrappen en de typische, droge humor die we van Aardman Animations gewend zijn. Met de hand gemaakte stop-motion en die liefde spat van elk beeldje af.

Marquis de Wavrin en Au pays du scalp 
Voorpremière Le Marquis de Wavrindu manoir à la jungle over de films van de markies en Au pays du scalp(1932, restauratie: CINEMATEK, Brussel) Met inleiding en Q&A regisseur Grace Winter en Bruno Mestdagh (CINEMATEK).

Dag van de Dwarse Film i.s.m. IFFR
5 omstreden films die door het IFFR-publiek zowel ‘buitengewoon goed’ en ‘buitengewoon slecht’ werden gewaardeerd. De titels worden uiterlijk vrijdag bekend. Een dag later: de beste korte Nederlandse films van het IFFR.

Beyond Index van Gerald van der Kaap 
Nieuwe-mediapionier Gerald van der Kaap maakte een filmkunstwerk over een groep kunststudenten die Europese meesterwerken kopieert. Met inleiding van Hripsime Visser (Stedelijk Museum Amsterdam) en een Q&A met regisseur.

Bouwen te midden van eenzaamheid 
EYE on Art presenteert Pim Zwiers portret van architect Han van Loghem en echtgenote Berthe Neumeijer Bouwen te midden van eenzaamheid: Van Loghem in Siberië. Vooraf: Sotsgorod Kemerovo (1995) van Anna Abrahams.

2 februari: Groundhog Day met Bill Murray 
Vrijdag is het Groundhog Day, de dag waarop de komst van een bosmarmot voorspelt hoelang het nog winter blijft. EYE staat stil bij een wonderlijke Amerikaanse traditie. De cynische weerman Phil Connors raakt gevangen in de tijd.

Bron: EYE