10 Nederlandse films geselecteerd voor Berlinale

Maar liefst tien Nederlandse producties en co-producties zijn geselecteerd voor de 68ste editie van het Internationaal Filmfestival van Berlijn dat plaatsvindt van 15 tot en met 25 februari 2018.

De Nederlandse speelfilm Cobain* van Nanouk Leopold beleeft zijn wereldpremière in de categorie Generation 14Plus. De film vertelt het verhaal van een 15-jarige jongen die wanhopig zijn zelfdestructieve moeder en haar ongeboren kind probeert te beschermen. Het is de zesde film van Leopold en is geproduceerd door Circe Films. Haar vorige film, Boven is het Stil*, opende Berlinale Panorama in 2013.

De familiefilm Dikkertje Dap*, geïnspireerd op het beroemde kinderversje van Annie M.G. Schmidt, vertelt het verhaal van een jongetje met een giraf als beste vriend. De film is geregisseerd door Barabara Bredero en geproduceerd door Lemming Film en beleeft zijn internationale première in de Berlinale sectie Generation Kplus. Ceres, de eerste lange documentaire van Janet van den Brand, gaat in dezelfde categorie in wereldpremière. De film gaat over het dagelijkse plattelandsleven van vier jonge kinderen. De film The Seen and Unseen van Kamila Andini beleeft zijn Europese première, tevens in Generation Kplus. Dit betreft een Indonesische film met een ‘Nederlands’ tintje vanwege de verkregen ‘Script and Project Development’ ondersteuning van het Hubert Bals Fonds.**

Drie Nederlandse co-producties gaan in de sectie Panorama in wereldpremière: The Trial (O Processo) van Maria Ramos (Nederlandse co-producent: Conijn Film), Land* van Babak Jalali, gecoproduceerd door Topkapi Films en The Omission* (La Omision) gecoproduceerd door Volya Films. The Trial is een documentaire over de afgezette Braziliaanse president Dilma Rousseff. Land* vertelt het verhaal van een inheems-Amerikaanse familie die wacht op de terugkeer van het lichaam van hun in Irak gedode zoon. The Omission* portretteert het leven van een meisje dat verhuist naar een ongastvrije stad in het zuiden van Argentinië om geld te besparen en een oude droom te vervullen.

De Nederlandse co-productie The Bed* (La Cama) van Mónica Lairana (co-producent: Topkapi Films) zal in wereldpremière gaan in de Forum-sectie. De film gaat over het eind van een relatie tussen twee vijftigers die op het punt staan om te scheiden.

Tenslotte is de Nederlandse korte film Kiem Holijanda* van Sarah Veltmeyer (geproduceerd door Submarine) geselecteerd voor Generation 14plus. En de korte experimentele film Cinema Olanda Film van Wendelien van Oldenborgh is geselecteerd voor Forum Expanded. Dit experimentele kunstwerk is gemaakt in opdracht van het Mondriaan Fonds voor de 57e Biënnale van Venetië 2017.

Met de blik op toekomstige producties zullen twee projecten worden gepresenteerd op de Coproductie Markt van de Berlinale. Floor van der Meulen zal Methusalem* presenteren (geselecteerd voor het Berlinale Talents Script Station) en producent Joram Willink van BIND zal een pitch houden voor zijn nieuwe project Mascot*van regisseur Remy van Heugten (Gluckauf*) tijdens de Talent Project Market.

*) Ondersteund door het Nederlands Film Fonds
**) Het Nederlandse Hubert Bals Fonds is opgericht met het doel om hulp te bieden bij de realisatie van opvallende of dringende speelfilms van filmmakers uit Afrika, Azië, Latijns Amerika, het Midden-Oosten en delen van Oost-Europa. https://iffr.com/en/iffr-industry/hubert-bals-fund/about-hbf

Bron: EYE International