A Man Falls From the Sky grote Winnaar van de 5e Shortcutz Amsterdam Annual Awards

A Man Falls From the Sky (‘Valt een Man uit de Lucht’) ging naar huis met alle zes de awards waarvoor de film was genomineerd.

Daarnaast ontving Heddy Honigmann de Career Award. Ze kreeg een staande ovatie in de uitverkochte zaal 1 van het EYE filmmuseum.

De korte film  A Man Falls From the Sky van Jan Verdijk en Kurt Platvoet brak dit jaar het record van de meest gewonnen awards. In totaal gingen de cast en crew met maar liefst zes awards naar huis. De film won in de categorie Best Film, Best Director (Jan Verdijk en Kurt Platvoet), Best Screenplay (Jan Verdijk en Kurt Platvoet), Best Actress (Jacqueline Blom), Best Actor (Raymond Thiry) en de International Audience Award. Film Producer Jan Harlan omschreef de film prijzend als “an elephant in the room”. Tegen het einde van de ceremonie stonden Jan Verdijk en Kurt Platvoet sprakeloos op het podium.

Een ander emotioneel moment tijdens de ceremonie was de uitreiking van de Career Award aan documentairemaakster Heddy Honigmann. Na een oprechte introductie van filmrescencent Hans Beerekamp, kreeg Honigmann een staande ovatie van het publiek voor haar contributie aan de filmindustrie en ze werd er zichtbaar door geraakt.

Andere Winnaars
De award voor Mr Zee Best Documentary ging naar CHE!, geregisseerd door Elsbeth Franje. Noel Loozen’s film Ein Prost won Best Experimental en Parade van Digna van der Put ontving de Award voor Best Animation. Myrthe Mosterman gaat de Shortcutz geschiedenis in als de eerste vrouwelijke cinematograaf die de Award voor Best Cinematography won. Ze ontving de award voor haar camera werk in de film  Labor van Nils Vleugel. Xander Nijsten kreeg de award voor Best Editing voor de film Sweet Tooth van regisseur Nico van den Brink.

De ceremonie werd geleid door presentator René Mioch en Shortcutz Amsterdam co-founder Alexa Rodrigues. Tijdens de ceremonie introduceerden zij elf inspirerende sprekers, waaronder producer Marc van Warmerdam (Borgman), regisseur Ate de Jong (Drop Dead Fred), regisseur Mea Dols de Jong (If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy), actrice Willeke van Ammelrooy (Antonia), actrice Johanna ter Steege (Spoorloos), producer Gareth Wiley (Vicky Cristina Barcelona) en de legendarische, internationaal befaamde producer Jan Harlan (The Shining). De avond kwam feestelijk ten einde met een afterparty in het EYE café ter ere van het 5-jarig bestaan van Shortcutz Amsterdam. Acteur Egbert-Jan Weeber zorgde als DJ voor een swingende afsluiting.

Zie hieronder de volledige lijst van winnaars:
• MR. ZEE BEST FILM: A MAN FALLS FROM THE SKY (Jan Verdijk & Kurt Platvoet)
• MR. ZEE AUDIENCE AWARD: A MAN FALLS FROM THE SKY (Jan Verdijk & Kurt Platvoet)
• MR. ZEE BEST DIRECTOR: Jan Verdijk & Kurt Platvoet (A MAN FALLS FROM THE SKY)
• MR. ZEE BEST SCREENPLAY: A MAN FALLS FROM THE SKY (Jan Verdijk & Kurt Platvoet)
• MR. ZEE BEST ACTRESS: Jacqueline Blom (A MAN FALLS FROM THE SKY)
• MR. ZEE BEST ACTOR: Raymond Thiry (A MAN FALLS FROM THE SKY)
• MR. ZEE BEST CINEMATOGRAPHY: Myrthe Mosterman for ‘LABOR’
• MR. ZEE BEST EDITING: Xander Nijsten for ‘SWEET TOOTH
• MR. ZEE BEST ANIMATION: PARADE (Digna van der Put)
• MR. ZEE BEST DOCUMENTARY: CHE! (Elsbeth Fraanje)
• MR. ZEE BEST EXPERIMENTAL: EIN PROST (Noel Loozen)

Bron: Shortcutz Amsterdam