Videokunstenaars projecteren werk op EYE

Eye en Amsterdam Light Festival hebben videokunstenaars uitgedaagd om kunstwerken te projectoren op het hele gebouw.

World Masters of Projection Mapping is ook een competitie; een vakjury bepaalt 9 februari tijdens de grote technologiebeurs Integrated Systems Europe in de RAI wie de winnaar is van de vijf geselecteerde werken.

Het is de eerste keer dat het Amsterdam Light Festival op grote schaal kunstwerken tentoonstelt met projection mapping: elf projectoren rondom het filmmuseum belichten met behulp van computers alle vlakken van het pand.
Eye fungeert hiermee als driedimensionaal filmdoek. “We willen projection mapping ook op het Amsterdam Light festival laten zien,” zegt Lennart Booij (47), artistiek directeur van het festival.

“De belichting is heel specifiek. Dankzij de computers wordt Eye nauwkeurig opgemeten. Met de projecties op het gebouw kun je de kijker daarmee een driedimensionale ervaring kan ­geven.”

Verhaal vertellen
Met het thema Bridging the gap maken de kunstenaars een connectie tussen technologie, creativiteit en kunst. Ook staat het thema voor de connectie tussen stad en cultuur.
“We wilden een link maken naar de geschiedenis van film en de ontwikkeling van bewegend beeld,” zegt Booij. “Zelf vind ik het kunstzinnige aspect van belang. De kunstwerken moeten ook een verhaal vertellen. Er moet diepgang in zitten.”

Drie kunstdisciplines komen dus samen: film, videokunst en lichtkunst. “Een interessante uitdaging voor de kunstenaars, omdat ze met veel verschillende aspecten aan de slag moesten,” zegt Booij.
Eye en het Amsterdam Light Festival hebben de vijf finalisten geselecteerd. In de vakjury neemt naast Booij ook onder anderen Jaap Guldemond deel, hoofd tentoonstellingen van Eye.

Interactieve films
Kunstenaar Geert Mul projecteert poëtische teksten op het iconische pand van het Oostenrijkse ontwerpbureau Delugan Meissl Associated Architects. Danseres Alida Dors werkt samen met filmkunstenaar Manuel Rodrigues.
Hun projectie speelt met snelheid en vertraging. Met behulp van motion tracking worden achter elkaar verschillende breakdancers getoond in zwart-witbeelden.

Het collectief Telcosystems heeft gebruik ­gemaakt van microscopische opnames, waarbij het werd geïnspireerd door camouflage.

De Franse Florian en Michael Quistrebert proberen de structuur van het gebouw als een bewegend object neer te zetten. Ze laten met 16mm beeld zien dat het gebouw digitaal is ontworpen en ‘ontkleden’ het gebouw zo als het ware.

De Braziliaanse videokunstenaar Eder Santos ten slotte is geïnspireerd door de ligging van het gebouw aan het IJ, en gebruikt films waarin water centraal staat. Zo is er iemand te zien die in het zwembad plonst.

World Masters of Projection Mapping wordt begeleid door muziek, die te horen is via de radiofrequentie FM 88.4. Op 8 en 9 februari worden er aan de kade bij Eye audiosets neergezet. De beelden zijn dan ook te zien op speciale waterschermen bij Eye.

World Masters of Projection Mapping, t/m 9/2, van 07.00 tot 09.00 uur en van 17.00 uur tot 23.00 uur.

Bron: het Parool