‘NPO, RTL en SBS moeten nú vol inzetten op NLZIET’

Het is voor NPO, RTL en SBS nú de tijd om volop in te zetten op het gezamenlijke videoplatform NLZIET.

Op deze manier kunnen zij op tijd een sterke vuist maken tegen de komst van videoplatforms uit het buitenland. Dat zegt directeur Niels Baas van het videoplatform tegen Spreekbuis. De komst van Netflix naar Nederland was in 2014 de reden voor NPO, RTL en SBS om de handen ineen te slaan en de gezamenlijke videodienst NLZIET te lanceren. Die dienst is inmiddels volwassen geworden. NLZIET biedt sinds kort ook live televisie van NPO, RTL en SBS aan: lineair en on demand zit nu in één app. Volop Nederlandse content die buitenlandse aanbieders als Netflix niet hebben. Met Netflix staan we echter pas aan het begin van de buitenlandse video-invasie die ons te wachten staat, denkt Baas.

Baas wijst op giganten als Amazon, Apple, Facebook en Google, maar ook op de recente overname van FOX door Disney. “Door de komst van hun videoplatformen, zal de aandacht van Nederlandse kanalen verder versnipperen.”
Uiteindelijk gaan die Amerikaanse giganten zelf RTL- en SBS’je spelen, denkt Baas. “Buitenlandse platformen zullen in de toekomst ook steeds meer met Nederlandse content komen. Wellicht is het daarom nu voor NPO, RTL en SBS de laatste kans om door de unieke krachtenbundeling via NLZIET met hun programma aanbod het sterkst mogelijke Nederlandse platform te maken.”

Als NPO, RTL en SBS niet op tijd schakelen, kunnen ze volgens Baas nog wel eens voor een verrassing komen te staan. “Door de overname van Fox is Disney nu ook mede-eigenaar van Endemol Shine. Het zou goed kunnen dat in de toekomst bekende Endemol Shine-formats zoals Goede Tijden, Slechte Tijden en All you need is love van de huidige zenders worden gehaald.”

Steeds meer mensen zeggen hun tv-abonnement op en NPO, RTL en SBS moeten dat niet afwachten, vindt Baas. “Uit onderzoek blijkt dat de Nederlandse consument in de toekomst hooguit voor 2 tot 3 betaalde videoplatformen zal kiezen. Daar zit hoogstwaarschijnlijk Netflix bij en hopelijk ook NLZIET.”

Het volledige interview met Niels Baas kunt u lezen op Spreekbuis.nl.

Bron: Mediacourant