Bioscopen zien bezoek opnieuw groeien

De bioscoopsector kan weer terugkijken op een succesvol jaar.

Het bioscoopbezoek in Nederland steeg afgelopen jaar met 5,3% naar een totaal van bijna 36 miljoen bioscoopbezoeken. De cijfers werden gistermiddag bekendgemaakt tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie van bioscoopondernemers, filmtheaters en filmdistributeurs in Pathé Tuschinski in Amsterdam.

De omzet verkregen met de verkoop van bioscoopkaartjes steeg afgelopen jaar met 4,9% naar een totale omzet van 301.763.481 euro. Het totale aantal filmbezoeken kwam uit op 35.991.491. Volgens Hajo Binsbergen, die de cijfers namens de vakverenigingen FDN en NVBF presenteerde, kwam het aantal bezoeken per hoofd van de bevolking daarmee in 2017 uit op 2,1. Dat is een gemiddelde dat sinds 1978 niet meer is bereikt. Het bezoek aan bioscopen en filmtheaters is in Nederland sinds 1965 niet meer zo hoog geweest.

De films die het afgelopen jaar het beste werden bezocht waren Despicable Me 3 (Universal), Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge (Disney), Beauty and the Beast (Disney), Fast & Furious 8 (Universal) en The Boss Baby (Warner/Fox).

Bron: Holland Film Nieuws