Openings- en slotfilm IFFR bekend

IFFR maakt de openings- en slotfilm bekend voor de 47ste editie. De openingsfilm is de wereldpremière van Jimmie, van de Zweedse filmmaker Jesper Ganslandt, een roadmovie met een originele twist over een vader en zoon op de vlucht. En als festivalafsluiter: The Death of Stalin van Armando Iannucci.

Openingsfilm (24 januari)
De cast van Jimmie geeft de film een extra dimensie: regisseur Jesper Ganslandt zelf speelt de vader en Ganslandts eigen zoon Hunter speelt de vierjarige Jimmie. Samen vertrekken ze op een reis door Europa die op een verrassende manier onze vooronderstellingen ontkracht. Volgens producent Hedvig Lundgren laat de film zien “dat een kinderwereld klein is, maar tegelijkertijd groter dan een volwassene ooit kan bedenken”.

Festivaldirecteur Bero Beyer: “Ganslandt biedt een intense filmervaring die ons de wereld opnieuw doet bekijken. De film is een beklijvende en subtiele visie op een van de meest urgente maatschappelijke kwesties van dit moment, beschouwd door de ogen van een bijzondere hoofdpersoon: een vierjarig jongetje. Jimmie is een opmerkelijk, ontroerend en scherp verhaal, en we zijn trots dat de film onze 47ste editie opent.”

Ganslandt is een van de nieuwe zelfverzekerde stemmen binnen de Scandinavische cinema. In zijn dromerige debuut Falkenberg Farewell (2006) spenderen vijf vrienden hun laatste zomer samen in hun thuisdorp Falkenberg. Voor zijn claustrofobische tweede film The Ape, vertoond op IFFR 2010, liet Ganslandt hoofdrolspeler Olle Sarri het volledige script niet van tevoren lezen. Later in 2018 komt Ganslandts eerste Engelstalige film uit, een thriller getiteld Beast of Burden, met Daniel Radcliffe in de hoofdrol.

Slotfilm (3 februari)
De slotfilm van IFFR 2018 is The Death of Stalin van Armando Iannucci, tevens onderdeel van het IFFR-programma A History of Shadows. Dit themaprogramma onderzoekt welke mogelijkheden de cinema heeft om de geschiedenis opnieuw te evalueren en te herschrijven. In zijn nieuwe film toont Iannucci, bekend van zijn televisieseries The Thick of It en Veep, zich wederom meester in het vlijmscherp persifleren van onhandige en kleinzielige autoriteitsfiguren. Ditmaal ontsluiert hij de machtsstrijd die binnen het Kremlin ontstond na de dood van Jozef Stalin in 1953. Het resultaat is een stijlvolle en smakelijke zwarte komedie, met onder anderen Michael Palin en Steve Buscemi.

Bron: IFFR
Beeld: IFFR – Still uit Jimmie