Nederlandse namen op Berlinale 2018

Deze week presenteerde het Berlin International Film Festival de geselecteerden voor de jeugdsectie Generation, en de Shooting Stars zijn bekend!

De 68e editie van het festival, waarvoor o.a. DIKKERTJE DAP die zijn wereldpremière beleefde op NFF 2017  is geselecteerd, vindt plaats van 15 tot en met 25 februari 2018.

Shooting Star 2018: Jonas Smulders
De Nederlandse acteur Jonas Smulders (1994), die in 2015 een Gouden Kalf won voor zijn rol in televisiedrama GEEN KONINGEN IN ONS BLOED, is geselecteerd om deel te nemen aan de 21e editie van het Europese Shooting Stars evenement tijdens het Berlin International Film Festival. Jonas is één van de in totaal tien getalenteerde Europese acteurs die door een internationale vakjury zijn uitgekozen voor deelname aan dit prestigieuze evenement. Eerdere Nederlandse Shooting Stars zijn Hannah Hoekstra (DE HELLEVEEG), Reinout Scholten van Aschat (NOOIT MEER SLAPEN), Abbey Hoes (NENA), Marwan Kenzari (WOLF), Sylvia Hoeks (HET MEISJE EN DE DOOD), Lotte Verbeek (NOTHING PERSONAL), Halina Reijn (ZWARTBOEK) en Fedja van Huêt (KARAKTER).

Eerste films
Voor de programmasectie Generation zijn twee Nederlandse producties uit het totaal van zestien geselecteerd in de twee competities Generation Kplus en Generation 14plus. Een derde is tot stand gekomen met financiering van het Nederlandse Hubert Bals Fonds.

COBAIN – Nanouk Leopold (wereldpremière)
Generation 14plus
Productie: Circe Films
In COBAIN probeert de 15-jarige Cobain (Bas Keizer) om zijn zwangere moeder Mia (Naomi Velissariou) zo ver te krijgen dat ze haar extreme levensstijl verandert. Als dat niet lukt, neemt Cobain maatregelen. Om de perfecte Cobain te vinden, werden meer dan 500 jongens voor castings uitgenodigd. Uiteindelijk werd gekozen voor de zeventienjarige Bas Keizer uit Poortugaal, die als Cobain zijn debuut op het witte doek maakt.

DIKKERTJE DAP – Barbara Bredero (internationale première)
Generation Kplus
Productie: Lemming Film
Dikkertje Dap is op dezelfde dag geboren als zijn beste vriend Raf, een giraf. Ze zijn onafscheidelijk en delen alles, tot Dikkertje voor het eerst naar school gaat en erachter komt dat giraffen niet naar school mogen. Dikkertje mist Raf enorm. Raf mist Dikkertje ook en wil graag mee naar school. Daarom bedenkt Dikkertje een plan om de giraf mee naar school te nemen en zijn twee vrienden bij elkaar te brengen. De film ging in première op NFF 2017 en zal op het Berlin International Film Festival zijn internationale première beleven.

SEKALA NISKALA –  Kamila Andini (Europese première)
Generation Kplus
Tot stand gekomen met financiering van het Hubert Bals Fonds
Op een dag in een ziekenhuiskamer beseft de tienjarige Tantri dat ze niet veel tijd meer zal hebben met haar tweelingbroer Tantra. Tantra’s brein wordt zwakker en zijn zintuigen begint hij een voor een te verliezen. Hij brengt nu het grootste deel van zijn tijd in bed door, terwijl Tantri de realiteit moet accepteren dat ze binnenkort alleen in het leven verder moet. Deze situatie brengt Tantri op gedachten. Ze wordt midden in de nacht wakker van een droom en ziet Tantra. De nacht wordt hun speelplaats. Terwijl de maan verdwijnt en wordt vervangen door de zon, wordt Tantri een vrouw terwijl Tantra’s leven langzaam eindigt.

Bron: NFF
Beeld: Dikkertje Dap, credit: Victor Arnolds/NFF