Tulipani wint publieksprijs in Tallinn

Tulipani, het vrolijke drama van Mike van Diem over een Zeeuwse boer in Italië, heeft op het Filmfestival van Tallinn de publieksprijs gewonnen.

Het PÖFF is een van de grooste filmfestivals van Noord-Europa. Tulipani, voor de internationale markt Tulipani: Love, Honour and a Bicycle geheten, vertelt het verhaal van een jonge Zeeuw die na de Watersnoodramp van 1953 op de fiets naar Italië vertrekt om aldaar tulpen te gaan kweken. De dorpsbewoners van Puglia dragen de man op handen en vertellen dat ook aan zijn dochter, wanneer die uit Canada in het dorp opduikt om er de as van haar moeder te verstrooien.

De regie van het drama was in handen van Mike van Diem die Marleen Gorris verving nadat zij tijdens de opnamen door een burn-out werd getroffen. De hoofdrollen worden gespeeld door Gijs Naber, Anneke Sluiters en de Italiaanse acteur Giancarlo Giannini.

Het Filmfestival van Tallinn dat van 17 november tot en met 3 december in de Estse hoofdstad werd gehouden (in het Engels Tallinn Black Nights Film Festival geheten, in het Ests kortweg PÖFF) is met ruim 80.000 bezoekers een van de grootste filmfestivals van Noord-Europa. Met 1000 gasten uit de filmbranche, 250 lange en 300 korte filmvertoningen en 120 journalisten is het festival in Tallinn een belangrijke filmpijler voor de regio. De belangrijkste filmprijs, waaraan een bedrag van 10.000 euro is verbonden, werd dit jaar gewonnen door Night Accident van regisseur Temirbek Birnazarov uit Kirgizië.

Tulipani beleefde zijn première in september van dit jaar op het filmfestival van Toronto en was op 20 september tevens de openingsfilm van het Nederlands Film Festival. De film draait momenteel nog in Schiedam, Eindhoven, Maastricht, Amersfoort en Lisse, en trok tot nu toe 67.000 bezoekers.

Bron: Holland Film Nieuws