Vier artistieke speelfilms geselecteerd voor De Verbeelding

Vier filmprojecten zijn geselecteerd voor een ontwikkelingsbijdrage in het kader van De Verbeelding.

De Verbeelding biedt beeldend kunstenaars samen met filmproducenten de mogelijkheid een artistieke film van speelfilmlengte te realiseren. Een gezamenlijke commissie van het Mondriaan Fonds en Filmfonds selecteerde deze vier films uit veertien aanvragen die werden ingediend. De vier geselecteerde films zijn:

The Last Ride of the Wolves 
Beeldend kunstenaar/regisseur: Alberto De Michele
Producent: Halal
Logline: Een oude boef beraamt zijn laatste grote slag, samen met een groep dieven uit Noord-Italië. Tijdens de voorbereidingen laat hij zich rondrijden door zijn zoon, die het hele proces stiekem vastlegt. Gaandeweg kunnen vader en zoon niet anders dan de confrontatie met elkaar aangaan.

Some Life Forms 
Beeldend kunstenaar/regisseur: Aernout Mik
Producent: Circe Plans
Logline: Psychologische en sociale druk leidt L. en S. naar een commune, waar ze al snel verwikkeld raken in manipulaties en ontluikende hiërarchieën. In een strijd om de macht loopt de spanning tussen hen steeds verder op.

Nummer achttien 
Beeldend kunstenaar/regisseur: Guido van der Werve
Producent: Smarthouse Films
Logline: Het verhaal speelt zich af in Berlijn, en de film gaat over hoe Guido van der Werve als kunstenaar de trauma’s in zijn leven een plek geeft, hetgeen een maatschappelijke en culturele relevantie heeft.

The One 
Beeldend kunstenaar/regisseur: Fleur Boonman
Producent: Volya Films
Logline: “Anonymus”, een veertigjarige fotografe/filmmaker en psycholoog kijkt in een gesprek met haar getormenteerde cliënte en jongere zelf reflecterend terug op een intens, passioneel bereisd leven en obsessionele zoektocht naar de ware. In alle uithoeken van de wereld.

De vier projecten ontvangen een ontwikkelingsbijdrage van maximaal € 10.000 per project. Het is de eerste keer dat binnen De Verbeelding projecten reeds in de ontwikkelingsfase een bijdrage ontvangen, voorheen werden projecten uitsluitend voor een realiseringsbijdrage geselecteerd. Via deze tussenfase kunnen de makers en hun producent samen werken aan de ontwikkeling van hun plan. Twee van deze vier projecten worden in een april 2018 geselecteerd voor een realiseringsbijdrage van maximaal € 300.000 per project.

De twee gerealiseerde films gaan uiterlijk eind 2019 in première, in principe gevolgd door roulatie in de Nederlandse bioscoop.

De Verbeelding is bedoeld voor films die hun oorsprong vinden in de beeldende kracht van het medium film; die de grenzen tussen beeldende kunst en film verkennen en die de artistieke potentie hebben om op internationale filmfestivals geselecteerd te worden.

De Verbeelding bestaat tien jaar. Uit de eerdere edities zijn tien films zijn voortgekomen, waaronder recentelijk:

* Beyond Index van Gerald van der Kaap (producent: Stichting Interakt), vertoond op het Nederlands Film Festival 2017.
History’s Future van Fiona Tan (producent: Family Affair Films), geselecteerd voor diverse (inter)nationale festivals waaronder Rotterdam International Film Festival – Tiger Awards Competition 2016 en genomineerd voor de Grand Prize op het Jeonju Film Festival 2016.
Werk van Erik van Lieshout (producent: Popov Film), vertoond op International Film Festival Rotterdam en het European Media Art Festival 2015.
De Stillen van Ricky Rijneke (producent: Rotterdam Films), vertoond op tientallen festivals waaronder in Moskou, Wroclaw, Sarajevo en São Paulo. Prijzen en nominaties o.a. in Los Angeles, Berlijn, Toronto, São Paulo en Rotterdam; in Nederland in december 2014 in roulatie.

In productie zijn de films Possessed van Daniel van der Velden, Vinca Kruk en Rob Schröder (producent: Dutch Mountain Film) en Citizens of Nature van  Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan (producent: Stichting seriousFilm).

Bron: Nederlands Filmfonds