De Sleutel van het Leven van Lex Bolle binnenkort te zien op NPO2

De Sleutel van het Leven, de nieuwe documentaire van NBF-lid Lex Bolle, wordt binnenkort uitgezonden op NPO2.

Lees hieronder meer over de documentaire:

Jacob de Leeuwe (67) is bezig aan een onmogelijk monnikenwerk: het vertalen van de Talmoed in het Nederlands. Nooit eerder heeft iemand dat gedaan.

De Talmoed is één van de belangrijkste boeken van het jodendom. Het zijn de eeuwenoude mondelinge verklaringen van het Oude Testament, die later op schrift zijn gesteld. Die vormen de basis om het jodendom te kunnen begrijpen. Maar als je het De Leeuwe vraagt, zijn de wijsheden uit de Talmoed veel breder inzetbaar, ook voor de niet-joodse maatschappij.

De Sleutel van het Leven probeert te achterhalen waar de haast obsessieve passie van De Leeuwe vandaan komt om een niet te voltooien werk toch voort te zetten. In totaal bestaat de Talmoed uit 63 delen en zo’n 13.000 pagina’s. In tien jaar tijd heeft De Leeuwe bijna drie delen vertaald.

Al in zijn jeugd kwam De Leeuwe in aanraking met de Talmoed. Rond zijn veertiende vertaalde hij zijn eerste hoofdstuk. De Leeuwe: “Ik wilde weten wat er stond, de puzzel oplossen.” Daarna begon De Leeuwe het als zijn taak te zien het werk van zijn voorvaderen te hervatten. Hij is afstammeling van rabbijn Jehoeda Betsalel Löw, beter bekend als de Maharal van Praag, die beroemd was om zijn mystieke krachten.

We gaan met De Leeuwe terug naar zijn jeugd in Rotterdam en Enschede en bezoeken het Duitse Worms. Daar woonde bijna duizend jaar terug De Leeuwes grote inspiratiebron Rasji (rabbijn Shlomo ben Jitschakie) één van de grootste Talmoedgeleerden ooit. Het bijzondere aan De Leeuwe is dat hij nooit een opleiding tot Talmoedist heeft gehad. Toen zijn leeftijdsgenoten naar een jesjiva vertrokken, een Talmoedhogeschool, kon De Leeuwe dat niet vanwege zijn financiële situatie thuis. Misschien heeft dat hem wel meer gemotiveerd dan als hij wel een jesjiva had bezocht.

Voor De Leeuwe is de Talmoed zijn steun en toeverlaat. Dat valt bijvoorbeeld te zien in de omgang met zijn zoon die het Syndroom van Down heeft. Volgens De Leeuwe zegt de Talmoed dat mensen zoals zijn zoon engelen zijn, puurder dan ‘gewone’ mensen. “Voor mij is de Talmoed de sleutel van het leven. Maar ik raad iedereen met een sleutelbos aan ook een klein sleuteltje Talmoed mee te nemen.”

De Sleutel van het Leven
Een film van Lex Bolle
Lengte: 50 minuten
Uitzending: 26 november 15.15 uur NPO2 – Herhaling 29 november 23.59 uur
Een co-productie van Prisma Films en de Joodse redactie van de EO

Bron en beeld: Lex Bolle