Tentoonstelling EYE 16 dec 2017 t/m 11 maart 2018: JESPER JUST

EYE presenteert deze winter een tentoonstelling rond de Deense kunstenaar Jesper Just (Kopenhagen, 1974).

Just heeft internationaal furore gemaakt met cinematografische werken waarin hij gender, verlangen, relaties en identiteit onderzoekt in een geraffineerde beeldtaal. Zijn films, installaties, architecturale ingrepen en live performances zijn onder meer te zien geweest op de Biënnale van Venetië (Deens paviljoen), in Palais de Tokyo in Parijs en op Performa 15 en op Time Square, beide in New York. In de tentoonstelling in EYE Filmmuseum staan Justs grote ruimtelijke filminstallaties centraal.

De kunstenaar Jesper Just onderzoekt in zijn werk de mogelijkheden die een museale ruimte biedt om film als een ruimtelijke installatie te presenteren. Hij kiest vaak voor verschillende schermen waar de bezoeker tussendoor beweegt, waarbij hij regelmatig gebruikmaakt van extreme maten, zoals projecties van 25 meter breedte. Deze zijn aangevuld met een complexe geluids- en lichtinstallatie en soms ook met uitgebreide ingrepen in de bestaande architectuur.

Just, die afwisselend in New York, Kopenhagen en Graz woont, stelt voor elke film een grote ‘filmproductie’ samen met getrainde acteurs en de inzet van een professionele crew voor camera, licht en geluid. Hij maakt gebruik van een cinematografische taal die doet denken aan de overdadige ‘motion picture’-producties voor de bioscoop: een uitgekiend gebruik van licht, opmerkelijke veranderingen in perspectief en mise-en-scène in majestueuze tableaux vivants, precies gekadreerde beelden en vloeiende camerabewegingen.

Dit alles wendt Just aan om uiteindelijk geen speelfilm te maken maar om bijzondere filminstallaties te creëren. Het zijn werken die vervreemdende, enigszins unheimliche of ongemakkelijke situaties tonen waarin de toeschouwer zelf zijn weg moet zoeken, overgeleverd aan een eigen, plaatsvervangende gêne of verbazing.

EYE volgt het werk van Just al jaren, mede vanwege zijn onderzoek naar de ruimtelijke presentatie van zijn werken. Die belangstelling voor ruimtelijke en grootschalige installaties sluit aan bij de uitgangspunten van het tentoonstellingsprogramma van EYE, dat zich onder meer richt op wat cinema nog meer is dan een speelfilm in een filmzaal. EYE schenkt daarbij aandacht aan de raakvlakken tussen cinema en beeldende kunst, waarbij ruimtelijke presentaties van filmwerken centraal staan.

Jesper Just heeft (solo)tentoonstellingen gehad in onder meer Palais de Tokyo, Parijs; Performa 15, New York; Museum of Contemporary Art, Detroit; Miami Art Museum, Miami; S.M.A.K., Gent; Witte de With, Rotterdam en onlangs in West, Den Haag. In 2013 vertegenwoordigde hij Denemarken op de Biënnale van Venetië. Zijn werk is opgenomen in museale collecties van onder andere het Museum of Modern Art, New York; Tate Modern, Londen; Louisiana Museum of Modern Art, Humlebaek; Castello di Rivoli, Turin; the Carnegie Museum of Art, Pittsburgh; KIASMA, Helsinki en Detroit Institute of Arts.

De tentoonstelling gaat vergezeld van een programma van films, talks en events in de filmzalen van EYE.

Bron: EYE
Beeld: Intercourses, 2013 / Courtesy: Galerie Emmanuel Perrotin, Miami & Paris / Copyright © Jesper Just 2013