Spotlight: Romania.3 in theater De Nieuwe Regentes

Het filmfestival Spotlight: Romania keert terug bij theater De Nieuwe Regentes met een minimarathon van Roemeense arthouse-films.

Deze derde editie is gewijd aan alternatieve films en aan regisseurs als Radu Jude, Andrei Ujica en Cristian Nemescu die de grenzen van het filmmaken verkennen en verrassend weten te verleggen. Het resultaat is een totaal andere aanpak dan de gevestigde Roemeense New Wave. Spotlight: Romania.3 opent op vrijdagavond 27 oktober met de Nederlandse première van het bejubelde Scarred Hearts van regisseur Radu Jude (Speciale Jury Prijs Locarno Filmfestival 2016).

Elk jaar is tevens een speciale randprogrammering te zien: dit jaar is het Bucharest International Experimental Film Festival (BIEFF) uitgenodigd om een selectie van cinematografische experimenten (kruisingen tussen fictie, documentaire en conceptuele kunst) te presenteren. Na afloop is er een art talk met Dan Angelescu, festivalmanager en curator van het BIEFF. Dit deel van het programma is in het bijzonder interessant voor lokale filmmakers, videokunstenaars en KABK studenten. Het team achter Spotlight: Romania.3 heeft daarnaast nauw samengewerkt met KINOdiseea International Children Film Festival aan de ‘Kino and Cake’ matinee op zaterdag 28 oktober, een speciaal evenement voor kinderen, tieners én hun ouders.

Scarred Hearts
Scarred Hearts, geregisseerd door de gevierde regisseur Radu Jude, is gebaseerd op het gelijknamige autobiografische roman van Max Blecher. Het verhaal, dat zich afspeelt in 1937, gaat over een schrijver die wordt geconfronteerd met ziekte, liefde en fascisme in een sanatorium aan de Zwarte Zee.

Radu Jude brengt ons een opvallend en emotioneel vervolg op AFERIM!“(Cineuropa)

Radu Jude’s meest recente film, The Dead Nation, is voor het IDFA 2017 programma in de prestigieuze selectie Masters opgenomen. Radu Jude’s film Aferim! won de Zilveren Beer bij het Berlijns Filmfestival.

Het festival
Spotlight: Romania biedt het Nederlandse publiek jaarlijks een podium voor hedendaagse Roemeense cinema in Den Haag. De samenstellers van het filmfestival belichten elke editie een nieuw aspect van de Roemeense creativiteit. Spotlight: Romania.3 vindt plaats op vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober 2017 in theater De Nieuwe Regentes, Den Haag.

Spotlight: Romania is een project van EASTWARDS, een onafhankelijk cultureel initiatief dat hedendaagse Oost-Europese kunst en cultuur in Nederland wil bevorderen.

Bron: De Nieuwe Regentes