Cinekid Amsterdam feestelijk geopend met animatiefilm De buurtspion

Cinekid, het grootste mediafestival voor de jeugd tussen de 3 en 14 jaar, is woensdag feestelijk geopend in Amsterdam. Cinekid on Tour beleefde op 14 oktober al een kick-off voor de regio’s zuid en midden, maar nu volgt de regio noord.

De 31ste editie van Cinekid in Amsterdam werd woensdagmiddag officieel geopend door Cinekid’s nieuwe directeur Floor van Spaendonck met de Nederlandse première van De buurtspion. De Deense animatiefilm werd geregisseerd door Karla van Bengtson en is een productie van Copenhagen Bombay (De geweldige beer, Johan de verenkoning).

Film Noir en spionage
De buurtspion gaat over de 10-jarige Agathe-Christine, ook wel AC genoemd. Ze is een buitenbeentje en gek op mysteries. Vanuit de kelder van haar huis heeft ze een klein detectivebureau op poten gezet. AC’s eerste mysterie lijkt zo opgelost, maar het duurt niet lang voordat ze verstrengeld raakt in een behoorlijk complexe situatie.

De 2D-animatie is speciaal voor Cinekid nagesynchroniseerd in het Nederlands en is met zijn bijzondere ‘film noir’-insteek onderdeel van een van de thematische programmalijnen van het filmprogramma. De Belgische distributeur JEF brengt de film eind 2018 uit in de bioscoop.

Floor van Spaendonck, directeur Cinekid: ‘Wij hebben films, media en verhalen uit de hele wereld naar Cinekid gebracht en hiermee gaan we op het festival de grenzen over. Wij gaan reizen maken door verhalen te zien en te maken en de grenzen van de fantasie op te zoeken.’

Programma 2017
Cinekid omvat alle aspecten van de media-industrie voor een jong publiek en biedt naast kwalitatieve media ook workshops en masterclasses waarin kinderen zelf aan het werk gaan. Cinekid vertoont honderden bijzondere films en televisieprogramma’s en creëert met de meest innovatieve tools, games, installaties, mediakunst en apps het zeer populaire MediaLab.

Donderdag 19 en vrijdag 20 oktober is het festival toegankelijk voor scholen. Van zaterdag 21 t/m vrijdag 27 oktober kan iedereen op de Westergasfabriek en in The Movies in Amsterdam terecht.

Bekijk hier het festivalprogramma van 2017.

Cinekid for Professionals
Het programma voor volwassenen, Cinekid for Professionals, is online te vinden via www.cinekid.com. Het industry event van Cinekid, dat plaatsvindt van 24 t/m 27 oktober, organiseert onder andere de Professionals Conference. Een greep uit het programma: Jais Christensen van Lego en David Kleeman van Dubit bekijken play design door de ogen van het kind. Sarah Cox, Creative Director bij Aardman, vertelt over de artistieke keuzes die gemaakt moeten worden binnen animatie. Virtual reality-expert Monika Bielskyte deelt haar visie op de toekomst waarin diverse realiteiten door elkaar heen zullen lopen en kunstenaars Geoffrey Lillemon & Anita Fontaine (wieden+kennedy) vertellen over hun interactieve kunstwerk Senseless Fairtytale Princess dat de wereldpremière op Cinekid beleeft.

Bron: Cinekid
Beeld: Cinekid geopend door ambassadeurs Mimmie en Dante en Welmoed Sijtsma.