Down to Earth beste onderwijsfilm van 2017

Afgelopen week werd de film uitgeroepen tot de Beste Onderwijsfilm van 2017 en verkozen zowel het publiek als de vakjury de film boven Gouden Kalf-winnaar De Kinderen van juf Kiet. (www.nationaleonderwijsweek.nl).

1 jaar Down To Earth
Donderdag 19 oktober 2017 is het precies een jaar geleden dat de documentaire Down to Earth gelanceerd werd in slechts 3 bioscopen. Deze bioscopen konden niet bevroeden dat zij met de uitbreng van de film aan de basis stonden van een bijzondere filmrelease. Een documentaire van de onbekende Nederlandse filmmakers Rolf Winters en Renata Heinen, uitgebracht in eigen beheer. Geen reclamebudget, amper recensies. Wel met een bijzondere trailer, een indrukwekkende website en het geloof van de makers, dat de film een snaar bij de kijker zou raken. Een film die een jaar lang in de bioscoop draait is een unicum en dat wordt gevierd met speciale voorstellingen.

150.000 bezoekers
Inmiddels heeft Down to Earth met vertoningen in meer dan 100 filmtheaters bijna 150.000 bioscoopbezoekers getrokken. En het eind is nog niet in zicht. In de komende weken zou de documentaire het recordaantal bezoekers van An Inconvenient Truth (153.000) zomaar voorbij kunnen streven.

Zoektocht naar zingeving
Op zoek naar een nieuw perspectief en zingeving leefden Rolf Winters en Renata Heinen met hun drie kinderen vier jaar in Noord Amerika samen met een Indianenstam. Daar ontstond het idee om de wijsheid van de stamoudsten op film vast te leggen. Het gezin trok daarop een jaar rond de wereld op zoek naar de verborgen Wisdom Keepers en leefden bij verschillende volksstammen op zes continenten. Down to Earthvoert de kijker van de oevers van Lake Superior in Michigan tot het hart van de Amazone, van het Australische achterland tot de Kalahari woestijn en van de Andes tot aan de binnenlanden van India. Hun ontmoetingen met de ‘Keepers of the Earth’ laten niemand onberoerd.

Awards
Gouden Film – 100.000 bezoekers
Kristallen Film – 10.000 bezoekers
Illuminate Film Festival 2015 – Winnaar Juryprijs
Spirit Film Festival 2015 – Winnaar Publieksprijs
Beste Onderwijsfilm van 2017

De makers
Down to Earth is geregisseerd door Rolf Winters en Renata Heinen. De documentaire is geproduceerd door Purple Wolf Productions en is tot stand gekomen met steun van enkele particuliere investeerders. De film wordt gedistribueerd door Ilona van Genderen Stort en Sahil Gill (Down to Earth Collective BV).

Rolf Winters – regisseur, scenario, camera, geluid, producent 
Rolf is een internationaal opererende consultant en coach op het gebied van leiderschap. Zijn ervaringen in de boardrooms van multinationals deden hem op zoek gaan naar een alternatief voor het keurslijf waarin grote bedrijven en hun leiders opereren. De leiderschapsprincipes en levenswijze van de leiders van de Anishnabe (de oorspronkelijke Native Americans) inspireerden hem tot een avontuur dat uiteindelijk vijf jaar zou duren, en resulteerden in de film Down to Earth. Rolf werkt nog steeds met leiders en hun teams, en integreert nu de wijsheid en inzichten die hij heeft opgedaan in zijn ontmoetingen met de Earth Keepers.

Renata Heinen – regisseur, scenario, still fotografie, producent
Renata is een self-made artiest en werkt in een breed scala aan kunstvormen, van schilderen en het maken van metalen sculpturen tot scenario schrijven en films maken. Renata’s weigering zich te conformeren aan de gemene deler van onze maatschappij was de drijfveer achter het zoeken naar een andere levensstijl en leefomgeving. De zijnswijze van de Native Americans was voor haar een ‘thuiskomen’. Toen het idee geboren was om de wijsheid van de Earth Keepers vast te leggen, kon Renata haar veelzijdigheid in storytelling en visuele kunst combineren met haar passie voor de bijzondere levenshouding van de Earth Keepers.

Voor meer informatie over de film en vertoningen, zie www.downtoearthfilm.com

Bron: MVSP
Beeld: downtoearthfilm.com