Amsterdamned en Rotterdamned eind oktober van start

Van woensdag 25 tot en met vrijdag 27 oktober vindt in het Amsterdamse Filmtheater Kriterion, Roetersstraat 170, de tweede editie plaats van genrefilmfestival Amsterdamned. Tien nieuwe en oude films zullen worden vertoond in de genres horror, fantasy, sciencefiction & cult.

Zaterdag 28 oktober kunnen de liefhebbers zich vanaf 24:00 uur in Pathé Tuschinski Amsterdam en in 21 andere steden bij de Halloween Horror Show onderdompelen in horror van het zuiverste water.

Zaterdag 4 november wordt in KINO Rotterdam, Gouvernestraat 129-133, onder de titel Rotterdamned een speciaal programma gepresenteerd ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de Nederhorrorklassieker DE JOHNSONS.

Amsterdamned 
Amsterdamned is in 2016 door Mr. Horror Jan Doense in het leven geroepen als eerbetoon aan Neerlands enige echte genrefilmmaker, Dick Maas. Vorig jaar opende de eerste editie van Amsterdamned met een vertoning van de gelijknamige klassieker.

Woensdagavond 25 oktober is DE LIFT (1984), die onlangs onder supervisie van Maas digitaal gerestaureerd werd ten behoeve van een Amerikaanse blu-ray release, de openingsfilm. Een groot aantal leden van de oorspronkelijke cast en crew zal bij deze bijzondere vertoning aanwezig zijn, onder wie Dick Maas, actrice Willeke van Ammelrooy en producent Matthijs van Heijningen.

Voorafgaand aan DE LIFT zal de nieuwe korte film van Maarten Groen, SALVATORE, zijn Amsterdamse première beleven. Deze korte zwarte komedie werd door het Nederlands Film Festival geselecteerd voor de Gouden Kalveren-competitie. De makers van SALVATORE, onder wie Hans Dagelet en Egbert-Jan Weeber (cast), Maarten Groen (regie), Robert A. Jansen (scenario) en Herman Slagter, Jan Doense en Niels Visser (producenten), zullen aanwezig zijn.

Alle hoofdfilms op Amsterdamned worden vooraf gegaan door een korte film. Adele Hartley, programmeur en organisator van het festival Dead By Dawn in Edinburgh, is als gastprogrammeur verantwoordelijk voor de selectie van deze fantastische korte films.

Hommage John Boorman
Dit jaar presenteert Amsterdamned een eerbetoon aan de Britse cineast John Boorman met drie door hem geregisseerde genreklassiekers: DELIVERANCE (1972), ZARDOZ (1974) en EXCALIBUR (1981).

Kriterion
De mogelijkheid om tussendoor en na afloop na en bij te praten is een essentieel onderdeel van Amsterdamned. Het gezellige café van Kriterion leent zich hier uitstekend voor. Net als vorig jaar zullen er in de lobby stands zijn van Schokkend Nieuws (hét Nederlandse fanzine), de American Book Center (de betere genrefilmboeken) en Concerto (DVD’s). Ook zal er in Kriterion i.s.m. galerie Movie-Ink een kleine expositie worden gehouden met affiches en stills van DE LIFT.

Rotterdamned
Zaterdagavond 4 november zal, ter gelegenheid van zijn 25ste verjaardag, de digitaal gerestaureerde versie van Rudolf van den Bergs Nederhorror-klassieker DE JOHNSONS (1992) worden vertoond in aanwezigheid van cast en crew. Voorafgaand vindt de wereldpremière plaats van de documentaire XANGADIX LIVES! van Yfke van Berkelaer en Bram Roza, waarin de turbulente ontstaansgeschiedenis van DE JOHNSONS wordt belicht.

PROGRAMMA EN TOEGANGSKAARTEN

Amsterdamned
Kaartverkoop: aan de kassa van Kriterion / zie ook www.amsterdamnedfilmfestival.nl

Woensdag 25 oktober 2017 – Kriterion 
17.00, K2 DELIVERANCE (Hommage John Boorman)
19.30, K1 DE LIFT en SALVATORE (Openingsprogramma)
21.30, K2 IT STAINS THE SANDS RED

Donderdag 26 oktober 2017 – Kriterion 
17.00, K2 ZARDOZ (Hommage John Boorman)
19.30, K2 PSICONAUTAS, LOS NIÑOS OLVIDADOS
21.30, K2 GAME OF DEATH

Vrijdag 27 oktober 2017 – Kriterion
17.00, K2 EXCALIBUR (Hommage John Boorman)
19.30, K2 THE AUTOPSY OF JANE DOE
21.30, K2 THE EVIL WITHIN
24.00, K2 THE VOID (Midnight Movie Special)

Halloween Horror Show
Zie voor alle steden en kaartverkoop: www.horrorshow.nl

Zaterdag 28 oktober 2017 – Pathé Tuschinski
24.00, PT1 THE AUTOPSY OF JANE DOE
02.00, PT1 JIGSAW
04.00, PT1 DON’T HANG UP
06.00, PT1 IT STAINS THE SANDS RED

Rotterdamned
Zie voor kaartverkoop: www.kinorotterdam.nl

Zaterdag 4 november 2017
19.30, Kino 1 XANGADIX LIVES! en DE JOHNSONS

Bron: MVSP