Programma Cinekid compleet en online kaartverkoop gestart

Cinekid, het grootste mediafestival voor de jeugd, presenteert met trots het volledige programma van de 31ste editie. Ook is de online kaartverkoop van start gegaan. Cinekid vindt plaats op de Westergasfabriek en in The Movies in Amsterdam van 21 t/m 27 oktober 2017.

Het festival omvat alle aspecten van de media-industrie voor een jong publiek en biedt naast kwalitatieve media ook workshops en masterclasses waarin kinderen zelf aan het werk gaan. Cinekid vertoont honderden bijzondere films en televisieprogramma’s en creëert met de meest innovatieve tools, games, installaties, mediakunst en apps het zeer populaire MediaLab.

Net als vorig jaar kunnen kinderen en hun begeleiders voor 12.00 uur met korting naar deze digitale speeltuin, met uitzondering van de masterclasses, die normaliter binnen no time online zijn uitverkocht. De early bird-korting is dit jaar uitgebreid naar het filmprogramma. Alle voorstellingen die voor de middag starten worden ook met een mooie korting aangeboden.

Een greep uit het programma van 2017:

FILM
Het filmprogramma van Cinekid is omvangrijker dan ooit: dit jaar zijn er bijna 700 films overwogen. Voorgaande jaren was dat minder dan de helft. In totaal draaien er 100 titels op het festival. Daarnaast is de voorfilm terug. Naast de gebruikelijke korte filmprogramma’s zoals Nederlands Kort en Beste Europese Korte Animatie, worden onder de noemer Voorpret diverse shorts voorafgaand aan de features vertoond. Thema’s die dit jaar sterk naar voren komen in de jeugdfilm zijn griezelen en film noir. Niet alleen openingsfilm De buurtspion, ook Missie Yeti: de avonturen van Nelly & Simon en De kidnappers gebruiken elementen uit het detectivegenre. Films als De kleine vampier 3D en Zombillenium laten zien dat we geen genoeg krijgen van de beroemde horrormythes.

In Cinekid gaat buiten het boekje wordt er aandacht besteed aan bijzondere verfilmingen van beroemde jeugdboeken. De films Dikkertje Dap, Hotel de grote L en Toen mijn vader een struik werd passeren de revue, maar ook Het zakmes is weer te zien op het grote doek. Ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de film presenteert Cinekid een speciale voorstelling, in aanwezigheid van schrijver Sjoerd Kuyper. Daarnaast is Roald Dahl’s boek Gruwelijke rijmen eindelijk verfilmd. De Nederlandse première zal plaatsvinden op Cinekid. Voor de allerkleinsten is onder andere het programma Beeldspraak samengesteld. Hierin worden de verfilmingen van populaire voorleesboeken als Ik lust wel een kindje en Mama kwijt vertoond.

MEDIALAB
Met veel optimisme laat Cinekid kinderen kennismaken en experimenteren met de toekomst van de digitale wereld: in het 1.200m2 grote MediaLab zijn weer allerlei interactieve installaties, workshops, masterclasses en spellen bij elkaar gebracht. In virtual reality-game Bitmap Banshees van Wieden+Kennedy hebben zombies Amsterdam overgenomen. Al fietsend moet de deelnemer deze zien te ontwijken. In Senseless Fairytale Princess kunnen kinderen letterlijk rondwandelen in een digitale sprookjeswereld. Philip Schütte maakte de interactieve installatie SUN. Met een grote rubberen bal kan de route van de zonsondergang worden gedirigeerd, die op een groot scherm te bekijken is. In Sensorgan, een interactief orgel van FRONT404, worden de zintuigen geprikkeld met dromerige klanken en kleurrijke lichten.

Tijdens de workshops en masterclasses kunnen kinderen zelf aan de slag. In Wat als… bedenken kinderen alternatieve uitvindingen voor als het internet niet meer zou bestaan. In More Moji bedenken en maken ze onder leiding van emoji-deskundige Lilian Stolk hun eigen emoticons. Net als voorgaande jaren kunnen kinderen masterclasses acteren, dubben, presenteren en regisseren van bekende Nederlanders volgen.

TELEVISIE
De nieuwste televisieproducties voor de jeugd zijn te zien op het Cinekid Festival. Dit jaar gaan er 12 documentaires in première van onder andere Kids & Docs, Zapp Echt Gebeurd en Mensjesrechten. Daarnaast gaat de bijzondere documentaire De kleine Mo, Hoe een kleine jongen de wereld verandert in première. In de film vraagt Mo (12) uit Leiden zich af wat de toekomst van Marokkanen in Nederland is en gaat hij in gesprek met bekende Nederlanders met die afkomst.

Naast de populaire YouTube Tutorial Show vindt er voor het eerst een Musical.ly Live Show plaats. De succesvolle ‘muser’ Sara Dol vertelt over haar ervaringen met de app en geeft tips & tricks. Circus Noël, de nieuwe kerstserie van de AVROTROS, beleeft haar voorpremière op Cinekid. In een feestelijke circustent op het festivalterrein kunnen kinderen na afloop allerlei circustrucs leren en virtueel koorddansen. Ook de mannen van School Magic pakken groot uit met een show vol verbluffende tovertrucs.

Van de populaire series Brugklas, SpangaS, De Ludwigs en Mees Kees zien kinderen op Cinekid nog niet eerder uitgezonden afleveringen, in aanwezigheid van de cast.

CINEKID FOR PROFESSIONALS
Het programma voor volwassenen, Cinekid for Professionals, is online te vinden via www.cinekid.com. Het industry event van Cinekid, dat plaatsvindt van 24 t/m 27 oktober, organiseert onder andere de Professionals Conference. Een greep uit het programma: Jais Christensen van Lego en David Kleeman van Dubit bekijken play design door de ogen van het kind. Sarah Cox, Creative Director bij Aardman, vertelt over de keuzes die gemaakt moeten worden binnen animatie. En de oprichters van animatiepersonage Hanazuki, Hanneke Metselaar en Niko Stumpo, onthullen hoe het internationale speelgoedimperium Hasbro het merk opkocht en wereldwijd opnieuw lanceerde in 2017.

CINEKID ON TOUR
Naast het Cinekid Festival in Amsterdam, kunnen kinderen tijdens de herfstvakantie in ruim 35 filmtheaters in Nederland terecht voor een speciaal Cinekid-programma. Lumière in Maastricht, LantarenVenster in Rotterdam, Lux in Nijmegen, Filmhuis Bussum, Concordia in Enschede en het Groninger Forum pakken dit jaar extra groot uit. Bekijk hier alle locaties.

Bron: Cinekid