Uitbreng 4K-restauratie Eraserhead vergezeld van David Lynch-docu

‘De Citizen Kane van de horrorfilm’, schreef Schokkend Nieuws. Veertig jaar na de première is David Lynchs cultklassieker opnieuw te zien, nu in een spiksplinternieuwe digitale restauratie (4K).

EYE Filmmuseum brengt het speelfilmdebuut van David Lynch vanaf 23 november terug in de bioscopen, samen met de documentaire David Lynch: The Art Life. Dinsdagavond 31 oktober is de documentaire David Lynch: The Art Life te zien in het EYE on Art-programma. Tijdens deze voorpremière worden ook twee korte films van David Lynch: Six Men Getting Sick (1967, 1′) en The Grandmother (1970, 34′) vertoond.

Eraserhead is even enigmatisch gebleven als zijn schepper, regisseur en beeldend kunstenaar David Lynch. Diens lange-speelfilmdebuut ging 19 maart 1977 in première op het Filmex Film Festival in Los Angeles, trok niet meer dan 25 bezoekers maar groeide in de jaren daarna uit tot cultklassieker. De film was in Nederland pas in 1983 te zien.

Verontrustende ervaring
Lynchs vertelling over Henry Spencer (Jack Nance), een jongeman met een excentrieke bos haar die zijn vriendinnetje heeft bezwangerd en met zijn gezinnetje een afbraakappartement betrekt, viel de meeste filmcritici zwaar op de maag. Plot, psychologie en storyline waren het raam uitgegooid, wat restte was een surrealistische bespiegeling over leven en dood, seks en het universum, verpakt in zwarte humor, onderstreept door een macabere industriële soundtrack.

Onder kunst- en horrorliefhebbers gold de film als een meesterlijke groteske. De manier waarop Lynch de beklemming verbeeldde van een stel dat een mutant als kind baart, een wormvormig, nauwelijks menselijk creatuur dat dag en nacht huilt, was zowel aangrijpend als angstaanjagend. ‘A dream of dark and troubling things’, zei Lynch over zijn debuut.

Heruitbreng op 4K
EYE Filmmuseum brengt de digitale 4K-restauratie uit in Nederland. De restauratie werd in 2014 voltooid en kwam tot stand onder supervisie van de regisseur in samenwerking met mediaconcern CBS en het Franse filmproductie- en distributiebedrijf MK2 films. De heruitbreng bevat de originele stereosoundtrack en doet recht aan het experimentele sounddesign van Alan R. Splet en Frederick Elmes’ betoverende zwartwitcamerawerk.

Documentaire en tentoonstelling
Tegelijk met de uitbreng van Eraserhead brengt EYE de documentaire David Lynch: The Art Life in de bioscoop. Hierin gaat Lynch, scharrelend in zijn atelier in de heuvels van Hollywood, terug naar de wortels van zijn creativiteit; hij vertelt over zijn jeugd, zijn ouders, de vroege jaren aan de kunstacademie in Philadelphia en hoe de schilderkunst zijn oeuvre heeft bepaald. Zijn kunstwerken die voorbijkomen sluiten daar in een slimme montage op aan.

De uitbreng van de documentaire loopt vooruit op de grote David Lynch-overzichtstentoonstelling Someone is in my House in het Bonnefantenmuseum Maastricht, te zien vanaf eind november 2018. De solo is de eerste museale presentatie van het oeuvre van David Lynch in Nederland. Tijdens de tentoonstelling presenteert Lumière Cinema (Maastricht) een landelijk filmprogramma rond zijn werk.

Bron: EYE