Nominaties Kees Holierhoek Scenarioprijs 2017 bekend

De Kees Holierhoek Scenarioprijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan de scenarioschrijver van het beste oorspronkelijke Nederlandse televisiedrama.

Gisteren maakte de jury de nominaties bekend:

Robert Alberdingk Thijm voor “A’dam – E.V.A”, seizoen 3 (2016),
Jaap van Heusden en Rogier de Blok voor “De Nieuwe Wereld” (2013)
Franky Ribbens voor “Hollands Hoop” (2014)

De Kees Holierhoek Scenarioprijs, voorheen bekend onder de naam Lira Scenarioprijs, wordt op 3 november voor de 12e keer uitgereikt. De winnaar(s) ontvangt(/en) een oorkonde en een bedrag van € 15.000.

De jury bestaat uit Threes Anna (schrijver en regisseur), Noraly Beyer (voormalig presentatrice van het NOS Journaal en Radio Nederland Wereldomroep), Malou Gorter (actrice), Walter van der Kooi (historicus en recensent voor De Groene Amsterdammer) en voorzitter Max van den Berg (oud-commissaris van de Koning).

In aanmerking kwam al het oorspronkelijke Nederlandse drama dat tussen 2013 en 2016 op televisie of online in première ging. Juryvoorzitter Max van den Berg: “In Nederland worden prachtige oorspronkelijke scenario’s geschreven. Dat verdient aandacht, erkenning en bekroning.”

Uit de nominatierapporten van de jury:
“Alberdingk Thijm schetst ook met het derde seizoen van “A’dam – E.V.A”. een kleurrijke dwarsdoorsnede van onze bevolking waar de personages vooral mensen van vlees en bloed zijn die amuseren en ontroeren. Maatschappelijk relevant drama met empathie als grondtoon.”

“Van Heusden en De Blok slagen er met “De Nieuwe Wereld” in om een actueel en relevant thema in nuances en met kunstzinnigheid ver boven het pamflet uit te laten stijgen. Geboeid en verrast volgen we de twee hoofdpersonages die niet meer verschillend van elkaar hadden kunnen zijn, maar hun tragiek verbindt hen.”

“Ribbens levert met “Hollands Hoop” een spannend, slim en stuwend scenario af dat even kundig is als origineel. Opvallend sterk zijn de dialogen. De humor verzoent het geweld. Een oer-Hollandse thriller met internationale allure met een hoofdrol voor het landschap.”

Voor volledige nominatierapporten en meer informatie over de prijs kijk opwww.keesholierhoekscenarioprijs.nl.

Over Lira
Stichting Lira is de auteursrechtorganisatie en belangenbehartiger voor alle schrijvers en vertalers. Lira zet zich in om de positie van auteurs in Nederland structureel te verbeteren. Voor meer informatie over Lira, kijk op www.lira.nl.

Bron: Lira