Verhalen over verhalen thema Dag van het Scenario op 22 september

Op vrijdag 22 september vindt in de Utrechtse Stadsschouwburg alweer de twintigste editie plaats van de Dag van het Scenario. Het doel van deze feestelijke bijeenkomst, samengesteld en georganiseerd door het Netwerk Scenarioschrijvers, is het vak scenarist onder de aandacht brengen en een publiek van schrijvers en andere dramaprofessionals te informeren en te inspireren.

Dit twintigjarige jubileum gaat zeker niet onopgemerkt voorbij, maar naast enkele feestelijke elementen blijft de formule ongewijzigd: bijzondere en spraakmakende gasten belichten vanuit hun unieke standpunt één thema om het publiek van scenarioschrijvers en andere professionals te informeren en te inspireren.

Dit jaar draait alles om de core business van schrijvers: het verhaal. Wat is de waarde van verhalen. Verschillende schrijvers vertellen over hun intenties en werkwijze, maar ook betrokken buitenstaanders uit, bijvoorbeeld, de wetenschap komen aan het woord. Daarnaast worden er korte films vertoond over het ontstaan van enkele opmerkelijke momenten uit Nederlands drama. Binnenkort wordt het definitieve programma bekend gemaakt.

De Dag van het Scenario is een onderdeel van het Nationale Filmconferentie, bedoeld voor scenarioschrijvers en andere film- en televisieprofessionals, zoals regisseurs, dramaturgen, producenten, acteurs, editors, medewerkers van fondsen- en omroepen etc. Dus: kom op verhaal bij het Netwerk Scenarioschrijvers.

Sprekers
* Tatjana Andersson, hoofd ontwikkeling bij het Zweeds productiehuis Palladium Fiction, ontvouwt haar ideeën over langlopende series: verhalen zonder houdbaarheidsdatum.
* Inez de Beaufort, hoogleraar Medische ethiek aan het Erasmus Medisch Centrum, gebruikt film en tv-fictie in haar wetenschappelijke praktijk.
* Filmjournalisten Dana Linssen en Jan Pieter Ekker over grensverleggende manieren van vertellen in recente Nederlandse films.
* Scenaristen Jan Harm Dekker en Robert Jan Overheem vertellen hoe ze een waargebeurd verhaal omvormden tot de bekroonde dramaserie DE ZAAK MENTEN.
* Scenaristen-regisseurs Sia Hermanides en Alieke van Saarloos vertellen over het ontstaan van hun pet project, de serie VOETBALMEISJES.

Verder muziek van Rosa Sanne en videobijdragen over sleutelmomenten uit hetNederlands drama van de afgelopen twintig jaar. Presentatie is in handen van DonDuyns en Jenny Mijnhijmer.

Bron: Netwerk Scenarioschrijvers/Auteursbond