Cinedans – Dance on Screen Festival 2017 in EYE van 9 t/m 12 maart

Maak je klaar voor een oogstrelende verzameling van dansfilms. Cinedans – Dance on Screen Festival beleeft haar veertiende editie van 9 tot en met 12 maart 2017 in EYE.

In deze editie hebben ze speciale aandacht voor ‘Practice & Potential’: nieuwe ontwikkelingen en werkwijzen in de dansfilm en interactieve presentatievormen in Nederland. Cinedans toont heden, verleden en toekomst van de dansfilm, met de nieuwste dans shorts van Nederlandse bodem, een shorts programma van Nederlandse dansfilms uit de jaren 1970 en 1980, en een speciale studentendag waarin films en projecten worden getoond die i.h.k.v. van Cinedans LAB zijn gemaakt. De kaartverkoop start op vrijdag 17 februari.Cinevillepashouders betalen de kortingsprijs à €8,50 (online)/€9,00 (aan de kassa).

Internationale studentencompetitie
Vanuit de hele wereld stuurden studenten van opleidingen in verschillende disciplines hun dansfilms in voor de Cinedans Student Competition. In totaal ontving Cinedans 66 films uit 26 verschillende landen. Cinedans selecteerde de 12 beste studentenfilms voor vertoning op het festival. Een vakjury kiest de winnaar, die op vrijdag 10 maart bekend zal worden gemaakt.

Nederlandse premières
Met trots presenteert Cinedans de Nederlandse première van de speelfilm The Ferryman (Le Passeur des Lieux) met performance artist Marina Abramovic. Op zondag 12 maart toont Cinedans de Nederlandse première van WIM, een persoonlijk document van regisseur Lut (zus van) Vandekeybus over choreograaf, film- en theatermaker Wim Vandekeybus. Tevens gaat GARDEN in première, een portret van choreograaf Medhi Walerski, waarbij het tot stand komen van zijn gelijknamige voorstelling bij het Nederlands Dans Theater op de voet wordt gevolgd.

State of the art van de nederlandse dansfilm
Naast de beste nieuwe films van o.a. Shilesh Boharan, Lukáš Timulak, Nicola Hepp en Jasmijn Schrofer, toont Cinedans een overzicht van de meest experimentele periode uit de geschiedenis van de dansfilm, de jaren 1970 en 1980. Met o.a. Understatement van Frans Zwartjes en Beppie Blankert (’73), Reaction in A, de eerste dansfilm van Noud Heerkens (’79), en Cargo van Rene Hazenkamp en Piet Rogie (’89). Ook presenteert het festival dit jaar een programma met 3D-films, met o.a. de Nederlandse premiere van WOMB van de Zwitserse choreograaf Gilles Jobin.

Cinedans lab
De workshops en masterclasses van Cinedans LAB die gedurende het jaar plaatsvinden, ondersteunen makers bij het ontwikkelen en produceren van dansfilms. Op vrijdag 10 maart worden de resultaten van enkele projecten gepresenteerd. Deelnemende academies: Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (Graphic Design), PACT+Dans, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Fontys Academie Tilburg, Codarts Rotterdam, en ArtEZ Arnhem.

Verdieping en kennisuitwisseling
Cinedans toont niet alleen bijzondere dansfilms, maar biedt tevens een platform voor reflectie op het genre. Na de filmprogramma’s zijn er Q&A’s met de filmmakers en er worden lezingen en workshops door professionals uit de dansfilmwereld gegeven.

Neem zelf een duik in de dansfilm
In de opstelling ‘Virtual Reality Dance’ ervaar je dans op een totaal andere manier met drie uiteenlopende virtual reality-projecten van Nederlandse bodem. Iedere installatie speelt met de virtuele ruimte en onderzoekt op eigen manier de mogelijkheden van beweging en dans met 360° video. Ook vertoont Cinedans gedurende het festival een aantal interactieve muziekvideo’s, waarbij de mentale en fysieke inbreng van de toeschouwer is essentieel voor de ontwikkeling van het verhaal. Deze en andere installaties zijn gratis toegankelijk en te vinden in de EYE Arena.

Voor meer informatie, bezoek www.cinedans.nl.

Bron: EYE