Bezoek het animatiecollege met NBF-erelid Nico Crama

De veelzijdigheid en hoge kwaliteit van de korte Nederlandse animatiefilm staat centraal in dit publiekscollege van Nico Crama. Crama, de éminence grise van de Nederlandse animatiewereld, leert je in een tijdsbestek van anderhalf uur, de Nederlandse animatiefilm te zíen en waarderen.

De Nederlandse animatiefilm vóór het digitale tijdperk vormt voor Crama het uitgangspunt. Hij geeft een inleiding op de door hem geproduceerde en geregisseerde documentaire Beeld voor beeld (1985), waarin de bekendste Nederlandse animatiefilmers uit de vorige eeuw laten zien hoe hun handmatig vervaardigde animatiefilms tot stand komen. Daarnaast toont hij korte Nederlandse animatieproducties, waaronder het voor een Oscar genomineerde Oh My Darling (Börge Ring, 1978), en De Karakters (1986) van Evert de Beijer. Deze laatste film werd door de leden van de Vereniging Holland Animation uitgeroepen tot de beste Nederlandse animatiefilm van de vorige eeuw.

Nico Crama heeft als producent, regisseur en scenarioschrijver (mee)gewerkt aan meer dan tachtig, merendeels korte, films in Nederland, Canada en de Verenigde Staten. Vanaf 1958 werkt hij als filmmaker en als onafhankelijk producent. Sinds het begin van de jaren zeventig speelt hij een belangrijke rol bij de professionalisering van de Nederlandse animatiefilm en zet hij deze internationaal op de kaart. Vanuit het buitenland wordt regelmatig een beroep gedaan op de deskundigheid van Crama. Wereldwijd verzorgt hij filmvoorstellingen en workshops, en maakt hij deel uit van jury’s van filmfestivals.

Bekijk alvast een selectie van de animatiefilms van Crama.

Je krijgt gratis toegang tot dit college met je Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-kaart. Een regulier toegangsbewijs kost 7,50 euro.

HET ANIMATIECOLLEGE
met Nico Crama
Zondag 3 september 11.00 – 12.30 uur
Aanmelden via: http://www.beeldengeluid.nl/agenda/201707/hetanimatiecollegemetnicocrama

Bron: Nico Crama
Beeld: Animator Börge Ring aan het werk (foto: Nico Crama)